Новото британско правителство на лейбъристите отказа да поеме твърд и

...
Новото британско правителство на лейбъристите отказа да поеме твърд и
Коментари Харесай

GCAP: Хай-тек изтребителят, който ще се окаже твърде скъп за Великобритания

Новото английско държавно управление на лейбъристите отхвърли да поеме корав и дълготраен ангажимент към многонационалната стратегия от последващо потомство Global Combat Air Programme (GCAP). Официално обяснението е, че ръководещите не желаят да въздействат на неотдавна стартиралия Стратегически обзор на защитата (SDR), само че високата цена наподобява главен проблем, написа Breaking Defense.

За първи път показан през декември 2022 година, изтребителят по програматта GCAP би трябвало да може да лети взаимно с бойни дронове и да употребява разнообразни новаторски системи за продан на данни.

Очаква се в SDR да бъдат изложени стратегическите цели на Обединеното кралство, измененията в региона на придобиванията и промените в региона на публичните поръчки. Работата по плана към този момент е почнала и се чака той да бъде възложен на законодателите през " първата половина на 2025 година ".
 NGAD: Защо бъдещият американски изтребител може в никакъв случай да не излети
NGAD: Защо бъдещият американски изтребител може в никакъв случай да не излети

Бюджетните ограничавания и развиването на дроновете слагат цялата стратегия под въпросителна

Икономическата резистентност на GCAP е в центъра на вниманието, откакто Военновъздушните сили на Съединени американски щати допуснаха, че преразглеждат бъдещето на личната си стратегия за перспективен изтребител (NGAD). Някои специалисти задават въпроса дали Лондон не би трябвало да намали целта на своя изтребител от шесто потомство, с цел да се приготви по-добре за евентуално по-непосредствена война с Русия оттатък границите на Украйна - планувана от някои европейски водачи и анализатори за интервал сред три и пет години.

Джъстин Бронк, старши теоретичен помощник в Кралския институт на обединените служби, мозъчен концерн в региона на защитата на Обединеното кралство, разяснява: " GCAP е изцяло неосъществим, в случай че има война в Европа през идващите пет години, тъй като международната стопанска система ще се е сринала изцяло. "

Той отбелязва, че в Съединени американски щати към този момент намерено разясняват, че не могат да си разрешат NGAD, а по програмата към този момент има летящи прототипи и локалната авиоиндустрия има десетилетия опит със стелт самолети.

Други анализатори не са толкоз скептични във връзка с въздействието, което евентуалната анулация на NGAD може да окаже върху GCAP, защото двата плана работят с доста разнообразни бюджети, като американският е някъде в диапазона от 200 до 300 млн. $ за аероплан.
 3 страни отпред с Англия ще основават нов свръхзвуков изтребител от шесто потомство
3 страни отпред с Англия ще основават нов свръхзвуков изтребител от шесто потомство

Кога ще е подготвен новият боен аероплан от последно потомство

Неназован представител на RAF съобщи пред кореспонденти, че " въобще не е сюрпризиран " от позицията на Полард по отношение на GCAP заради обвързваното с нея финансиране: " Това е доста огромна инвестиция. През идващите 10 години инвестицията в GCAP е към една четвърт от това, което ще влагаме в проекта за закупуване на съоръжение за армията ".

Предишното консервативно държавно управление на Обединеното кралство пое ангажимент за разноски в размер на 2 милиарда паунда (2,6 милиарда долара) за GCAP до 2025 година и спомагателни 12 милиарда паунда (15,5 милиарда долара) като цяло. Но следва да забележим дали лейбъристите ще се придържат към това равнище на финансиране.

Говорителят на RAF съобщи, че военновъздушните сили " се нуждаят от нещо ", което да размени изтребителя от четвърто потомство Eurofighter Typhoon преди 2037 година Междувременно RAF ще се концентрира предпочитано върху това по какъв начин най-добре да употребява самостоятелните системи и други нововъведения.

Планира се GCAP да размени и италианските Eurofighter Typhoon и японските изтребители F-2.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР