Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на

...
Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на
Коментари Харесай

Министър Божанов обясни какво ще прави новото звено за мониторинг на медии

Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху наличието на медии и обществени мрежи, няма да изземва пълномощия на Съвета за електронни медии. Това акцентира министърът на електронното ръководство Божидар Божанов по време на парламентарния надзор.

По думите му новото звено няма да контролира, а ще следи за случаи на целенасочена дезинформация.

" В страната няма орган, който категорично да е претрупан публично с политиката от отбрана при хибридни закани, включително ориентираната дезинформация. Да отбележа, че се водим от един главен принцип, той е - не би трябвало нито държавното управление, нито някоя огромна корпорация да взема решение кое е истина, кое не, нито да има пълномощия да блокира нещо, просто тъй като по този начин е решил. Борбата, жестоко казано, не е при нас, при нас е анализът. "

Според министър Божанов в България се финансира и основава подвеждащо наличие по избрани тематики посредством поддържането на така наречен заводи за тролове, които координирано популяризират това наличие в обществените мрежи.

" Тези тролове постоянно са хора, работещи от у дома. Заплаща им се на коментар или на оповестена публикация. По команда споделят тези в кавички вести в избрани групи, които са посочени от координиращия трол. Това от своя страна води до алгоритмично увеличаване на разпространяването на тези изявления и надлежно то би било показано на повече хора. Също тези тролове рапортуват пък законни гласове в обществото и в обществените мрежи съответно, което води до тяхното блокиране ", съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР