Новосформираната бюджетна комисия ще покани служебния министър на финансите Асен

...
Новосформираната бюджетна комисия ще покани служебния министър на финансите Асен
Коментари Харесай

Ресорната комисия в НС няма да бърза с актуализацията на бюджета

Новосформираната бюджетна комисия ще предложения служебния министър на финансите Асен Василев на съвещанието си в четвъртък, с цел да му зададе голям брой въпроси към направената от него актуализация на бюджета за тази година.

Депутатите от Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче обявиха, че няма да бързат и изрично няма да се поддават на натиска да одобряват промяна на бюджета в доста къси периоди.

" При всички състояние актуализация на бюджета е нужна. Но в законопроекта на служебното държавно управление има доста неясноти, липсва обосновка за част от спомагателните доходи, ав разходната част има доста неща, които не е ясно за какво ще бъдат изхарчени ", съобщи ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

Освен чуване на финансовия министър Каримански счита, че е значимо да се вземат позициите и на всички заинтригувани страни. Все отново съгласно него корекциите в бюджета може да се случат до 3 седмици.

От думите на Каримански стана ясно, че в Народното събрание ще бъдат прегледани още два законопроекта за актуализация на бюджета. Засега обаче е входиран единствено вариантът на служебния кабинет, дружно с двата по-малки бюджета на ДОО и здравната каса. Номинираният за финансов министър народен представител от Има Такъв Народ Пламен Данаилов съобщи преди време, че партията му има собствен зао. както стана ясно и Има Такъв Народ има собствен законопроект.

От ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също възразиха, че в законопроекта на служебния кабинет има доста неясноти. " Искаме министър Василев да ни изясни по какъв начин ще бъдат изразходвани избраните допълнителни разходи за обособените министерства ", съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи законопроектът на служебния кабинет е изработен в нарушаване на Закона за обществените финанси. " Едни пари отиват към министерствата, а те ще решат по какъв начин да ги харчат. Това назоваваме " празен чек ". Не е показана аналитична информация за осъществяването на бюджета досега и упованията до края на годината ", сподели Цонев.

Същата забележка насочи и някогашният финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев. Той настоя да се даде повече време на министър Асен Василев да се приготви с отговорите си пред бюджетната комисия и да не се бърза с поканата за четвъртък.  Съпартиецът му Димитър Главчев сложи въпроса за " неразбираемия статут на един от министрите в служебния кабинет и дали това няма да е официална спънка да се актуализира бюджета ", имайки поради министъра на стопанската система Кирил Петков.

" Този проблем няма отношение към бюджетната процедура ", сподели Каримански.

ДИЛЕМА

Известно време депутатите спориха кой е съпротива и ръководещ в новата политическа настройка. Повод за това бе образуваната подкомисия за надзор върху обществените средства. Депутатът Йордан Цонев съобщи, че е редно тя да се оглави от опозицията. " Не знаем кой е съпротива и кой ръководещ към момента. След като никой не желае да прави коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи може да се одобри, че те са съпротива ", предположи Георги Кадиев от Българска социалистическа партия.

От Има Такъв Народ обявиха, че единственото ясно нещо е, че те няма да са управляващи. Румен Гечев от Българска социалистическа партия изиска сформирането на подкомисията да се отсрочи за следващи заседания, когато стане ясно ще има ли държавно управление и какво ще е то.

В последна сметка за ръководител бе определена Мария Капон от " Изправи се БГ. Ние идваме " като най-малката партия в 46-тия парламент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР