Новородената сърничка Нели, която се предлагаше на пазара срещу 5

...
Новородената сърничка Нели, която се предлагаше на пазара срещу 5
Коментари Харесай

Не всяко бебе диво животно, оставено само, има нужда от спасяване

Новородената сърничка Нели, която се оферираше на пазара против 5 лв. в найлонов плик, не може да се върне в гората . Веднъж допряна от хора, майка ѝ не би я приела, а когато порасне, тя към този момент ще бъде опитомена.

Най-вероятно Нели ще бъде призната в Столичния зоопарк .

Снимка: bTV

Там към този момент има два сръндака – Чочо и Оберон, донесени предходната година по същото време от хора, които вярвали, че ги избавят от гората. Ветеринарните лекари полагали денонощни грижи, с цел да ги спасят.

Специалистите припомнят да не пипаме дребните да дивите животни, тъй като евентуално не са изоставени . Сърните се нуждаят от специфична храна по рецепта и имат ранима душа.

Снимка: bTV

„ Те са податливи на стрес и стресът може да ги убие ! Даже да ги вземете, да ги сложите в колата си и да ги транспортите, това може да докара до тяхната гибел “, предизвестява Катерина Зарева, еколог в „ Зоологическа градина – София “.

Отглеждането на диви животни в частни домове е нелегално . Но стопаните не знаят, че може да бъде и доста рисково .

„ Сръндаците, когато доближат полова зрялост стават нападателни, атакуват, те имат много остри рога “, акцентира Зарева.

Снимка: bTV

Ако забележите диви животни, които се наподобяват отвън профилирани институции, може да подадете сигнал в Регионалната ревизия по околната среда и водите или на телефон 112.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР