Новооткрит град на маите спира мащабен железопътен проект в Мексико.

...
Новооткрит град на маите спира мащабен железопътен проект в Мексико.
Коментари Харесай

Останки от град на маите спира голям железопътен проект в Мексико

Новооткрит град на маите стопира огромен железопътен план в Мексико. Усилията за построяването на Maya Train на стойност 8 милиарда $ са осуетени, поради откриването на античен археологически обект, заяви Диего Прието, шеф на Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH), съобщи ARTnews. Изданието напомня, че строителството на жп линията стартира през 2020 година Археологическият обект е оголен по време на изкопни работи по трасето сред Плая дел Кармен и Тулум.

Специалистите са открили повече от 300 здания в региона, някои от които са високи над 26 фута, акцентира Прието. „ Правят се инженерни корекции в южната част на секция 5 [на железопътната линия], с цел да се отбрани впечатляващ археологически обект, който разпознахме като Паамул II ", означи Прието пред публицисти. Той показа пред тях информация за находките, както и хипотетична карта на селището. Проучването е почнало - водолази изследват пещери и търсят сеноте в региона. Обектът ще бъде изследван и предпазен като екологичен и археологически кулоар.

Очаква се откритите артефакти да бъдат изложени в музеи в цялата страна. Досега учените са разкрили над 25 000 артефакта от всички сектори на железопътната линия, включително антични пътища, 431 керамични съдове и 423 остатъци от човешки погребения. Проектът Maya Train има за цел да свърже историческите места на полуостров Юкатан и по този начин да насърчи туризма и да разпространява локалните култури. Много археолози и еколози считат, че развиването на курортите ще има противоположен резултат върху локалните общности. Пусковият период на жп линията, крайната точка на която е новото летище в Тулум, е очакван за декември 2023 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР