Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание в

...
Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание в
Коментари Харесай

49-ото Народно събрание се събира на първото си заседание

Новоизбраното 49-о Народно заседание ще организира първото си съвещание в 10 часа.

На първото съвещание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и членовете на служебното държавно управление.

Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания.

Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание. Покани към посланиците на Русия и Беларус не са отправяни.

След изборите на 2 април в Народното събрание откриха място шест политически обединения. Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ с 69 мандата. Това е с пет места повече от коалиция " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), която има общо 64 депутати. Групата на " Възраждане " ще се състои от 37 народни представители, а тази на Движение за права и свободи от 36. Депутатите от Българска социалистическа партия са 23-ма, а на " ИТН " (ИТН) - 11. 

Най-възрастният народен представител в този парламент е Вежди Рашидов от ГЕРБ, заради което той ще открие първото съвещание на новоизбраното Народно заседание. Очаква се народните представители да положат и клетва. 

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания ще създадат представителите на всички партии и обединения. След това се планува да бъде определен и ръководител на Народното събрание. 

Кандидатът за ръководител на Народното събрание от ГЕРБ ще бъде още веднъж Росен Желязков. " Възраждане " също оповестиха кандидатура тази на юрист Петър Петров, третата по величина политическа партия в Народното събрание, няма да поддържа друга кандидатура. 

Днес ще стане ясно дали останалите политически обединения ще имат оферти за председателското място в Народното събрание. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР