Ново задимяване край Гълъбово. По-малко от месец, след като РИОСВ

...
Ново задимяване край Гълъбово. По-малко от месец, след като РИОСВ
Коментари Харесай

Черен гъст дим покри Гълъбово след авария в ТЕЦ Брикел

 Ново задимяване край Гълъбово. По-малко от месец, откакто Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора наложи санкция на Топлоелектрическа централа " Брикел " още веднъж гъст черен пушек излезе от комините на предприятието. В същото време от Българска социалистическа партия алармираха, че у нас се горят боклуците на Западна Европа.

Събота късен следобяд – гъст черен пушек стартира да се стеле на Гълъбово. В 17 часа няколко сигнала са подадени в локалната ревизия по околна среда и водите. “ Oператорът ни е уведомил за аварирал казан, като е споделил, че в границите на два часа и половина ще в профил повредата ", изясни Петя Папазова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора

Аварията не е първият източник на замърсяване в Гълъбово. В началото на юли прашна стихия покри града. Като причина за запрашаването хората показват по този начин нареченото " черно езеро " на Топлоелектрическа централа " Брикел ", където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената санкция е 15 хиляди лева

" Те им позволяват работа без да им вършат оценки за влияние на околната среда, което за нас е неприемливо ", разяснява Меглена Антонова  от " Грийнпийс “ – България.

Според Доклад на организацията за 2018 година Топлоелектрическа централа " Брикел " е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело против България за превишаване на нормите за серен диоксид в региона на Гълъбово. " Това е една технология, която е изживяла своя живот има потребност или да се създадат огромни вложения и те не се случват въпреки че тези централи получават доста огромни дотации от страната, те не влагат в възобновяване ", добави Антонова.

 От ТЕЦ-а обявиха, че измервателните станции не са посочили замърсяване на въздуха. В отговор до Нова телевизия и предприятието, и енергийното министерство не изясниха какво, по кое време и на каква стойност е осъвременено в ТЕЦ-а през последните години.  А От Българска социалистическа партия обявиха, че разполагат с информация, че няколко ТЕЦ-а в страната замърсявали въздуха като горели боклуци – импорт от Италия. “47 евро заплащат на звук за това този отпадък да бъде докаран до България и заплащат към 53 евро на звук, най-малко такива са ни данните, на съответните компании в България, които одобряват този отпадък. Имам сведенията, че това са, отново и по сигнали на жителите, че такива боклуци се горят в Сливен, горят се в Перник, в " Брикел " също се гори ", разяснява Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

От екоминистерството нямат информация за внасяне на отпадък от Италия към страната ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР