Ново, шокиращо решение, прокараха ГЕРБ почти през задния вход с

...
Ново, шокиращо решение, прокараха ГЕРБ почти през задния вход с
Коментари Харесай

Ново 20: Референдум ще решава въпроси за територията и управлението на страната


Ново, шокиращо решение, прокараха ГЕРБ съвсем през задния вход с измененията в Изборния кодекс. Изненадващо болшинството в Народното събрание реши всички въпроси, които са от компетентността на Великото Народно заседание да могат да бъдат подлагани на референдум.

Промените бяха прокарани посредством преходни и заключителни разпореждания на Изборния кодекс при гласуването на последния му текст към 14.00 часа през днешния ден. Законопроектът за промени в изборните правила бе гласуван в продължение на два дни от Народното събрание, или общо 12 часа.

Приетите промени значат действително, че чред директно допитване ще може да се дефинира формата на ръководство на страната и да вземем за пример, да бъде въведена монархията или президенската република, намаляването на броя на депутатите, както и за промени в Конституцията, в това число свързани с мандата и пълномощията на основния прокурор, разделянето на Висшия правосъден съвет на два обособени съвета и други

Дори обаче възможен референдум по тези въпроси да бъде сполучлив, за смяна на Конституцията в такава посока още веднъж би трябвало да бъде свиквано Велико Народно заседание.

Предложението за отпадане на възбраната да се организират допитвания до народа по въпроси, касаещи компетентността на Великото Народно заседание, отпадна с 114 гласа " за ", 61 " срещу " и двама - " въздържал се ". Системата не сподели по какъв начин са дали своят вот депутатите от разнообразни парламентарни групи, само че съгласно народни представители, с които " Дневник " беседва - ГЕРБ и " Обединени патриоти " са били " за ", а Българска социалистическа партия - " срещу ".

По неофициална информация ГЕРБ е нямала желание да поддържа предлагането, само че дребният съдружен сътрудник е заплашил, че по този начин партията на Бойко Борисов не съблюдава съдружното си съглашение. Има и спекулации, че във групировката се тормозят да не изгубят поддръжката на " Обединените патриоти " за плана си за нова конституция.

За предлагането на " Обединените патриоти ", чийто създател е Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация, се приказва от месец, а концепцията бе дружно с възможните избори за Велико национално заседание да се организира допитване по редица въпроси, касаещи измененията в Конституцията като учебен ценз за гласоподаване, връщане на наложителната казарма, разширение на пълномощията на президента със законодателна самодейност и избор на съмнение и други

Според зам.-председателя на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков депутатите от ГЕРБ са клекнали, откакто от съдружния сътрудник са заплашили да отдръпват подписите си от " пишман плана " за нов главен закон. Той счита, че политическото сметкаджийство, съчетано с неначетеност, към този момент искрено заплашва националната ни сигурност.

" Направиха допустимо под въпрос да бъдат сложени - забележете! - промени на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото деяние на конституционните разпоредби; спазването на интернационалните контракти, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на главните права на жителите и изобщо - цялата ни конституция! Накратко, с цел да продължат безотговорния си опит с правене на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на " патриотите ", на практика се пробва занапред да анулира главния закон на България ", разяснява Крум Зарков във фейсбук.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР