Ново село. Високо ценим заявената готовност от страната на Република

...
Ново село. Високо ценим заявената готовност от страната на Република
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Високо ценим заявената готовност от страната на Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки паметници и гробове

Ново село. Високо ценим декларираната подготвеност от страната на Република Македония за възобновяване и запазване на българските войнишки офицерски монументи и гробове. Това сподели по време на церемонията на военните гробища в село Ново село, Македония Президентът на Р България Румен Радев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” . Държавният глава съобщи, че за него е чест в деня на храбростта и празника на Българската войска да бъда на това място.
" Това е място събрало костите на 71 български бойци. Но освен тук, а на още стотици сходни места лежат синовете на България, които починаха във войните за Освобождение и национално обединяване ”, сподели Румен Радев. По думите му положителните обичаи на модерна Европа повеляват страните, които даже са воювали една против друга да почитат през днешния ден дружно своите мъртви, като изпращат послания за помиряване и единение. „ Радостното е, че този цивилизован дух намира от ден на ден място и на Балканите. В продължение на десетилетия бяхме очевидци по какъв начин монументи и гробове на български офицери и бойци отвън рамките на днешна България, ставаха жертви на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята и поругавани. Днес времената са други. Активните дейности за доближаването и усилване на взаимоотношението сред нашите страни се утвърждава от ден на ден от хората от двете страни на границата и това е най-силният сигнал, че вървим в вярната посока ”, съобщи президентът. " Високо ценим декларираната подготвеност от страната на Република Македония за възобновяване и запазване на българските войнишки офицерски монументи и гробове. България е подготвена да окаже всестранна материална и експертна поддръжка. Това е в дух на цивилизованост и напълно на споделяните от на европейски полезности. Искам да благодаря на всички Вас – нашите македонски домакини, за духа на откровено другарство и съгласие. Да благодаря на Македонската православна черква, че в този свят миг е дружно с нас. Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички тези, които не се завърнаха от бойното поле. На тях държим самопризнание и поклонение. Поклон! ”, съобщи Румен Радев.
Лора КАЛЧЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР