Ново развитие по казуса с арестите на бившия премиер Бойко

...
Ново развитие по казуса с арестите на бившия премиер Бойко
Коментари Харесай

Арестът на Борисов: Следователи от прокуратурата поемат случая, предстоят нови разпити


Ново развиване по проблема с арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, пиарката му Севдeлина Арнаудова и екс финансовият министър Владислав Горанов - прокуратурата ще призове на разпит премиера Кирил Петков.
По-рано съдът не се произнесе по проблема с обиските в домовете на арестуваните. Според държавното обвиняване осъществените досега дейности от Министерство на вътрешните работи са опорочени.

От държавното обвиняване настояват, че наблюдаващите прокурори още веднъж смятат, че към сегашния миг няма учредения за законосъобразно привличане на Борисов, Арнаудова и Горанов като обвинени.

„ В СГП няма доказателства за непозволено влияние или насила под каквато и да е форма по отношение на Васил Божков, надлежно към този миг няма доказателсва за изнудване, за което е формирано досъдебното производство”, съобщи Десислава Петрова, представител на СГП.

От прокуратурата разпоредиха случая на следователи, на които било указано всички дейности по следствието да бъдат повторени. Само тогава можело да бъдат употребени в наказателното произвеждане. За задачата още веднъж ще бъдат разпитани всички лица, измежду които и министър председателят Кирел Петков. По-рано Софийският градски съд остави без разглеждане настояванията за правосъдна глоба за претърсванията и изземванията в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов.

„ В настояванията категорично се твърди, че дейностите, за които следва да се упражни правосъден надзор, са незаконосъобразни, тъй като са осъществени при липса на необходимост и от незапознат проверяващ орган. Доколкото в актуалното произвеждане, прокурорът изначално приема, че осъществените дейности са опорочени, настояването му е недопустимо”, споделят от Софийски градски съд.

Адвокатът на някогашния министър председател съобщи, че обиските са осъществени от некомпенетнен орган. „ Никой съд не може да утвърди от незапознат орган. Или не са налице условия на необходимост, нито може да му се повлияе и е смешно да се намерения, че някой може да му повлияе и, второ, липса на компетентост, това е сериозен въпрос”, сподели Менко Менков.

Лаконичен коментар последва и от вътрешното министерство. „ Софийският градски съд сподели изрично, че прокуратурата е некомпетентна. Това е следващото доказателство за нежеланието ѝ да работи против престъпността и да се занимава с дребнотемия, които са от нейната компетентност”, споделят от Министерство на вътрешните работи.

Според юрист Людмил Рангелов сме очевидци на неприемливо опълчването на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. „ Оттук нататък би трябвало да се продължи с валидирането на всичко това, това е официално, разпитът на главния притежател на информация Васил Божков е наложително, не се съгласявам с прокуратурата, това е допустимо, не е спънка да се извърши, стига да се изиска неговия разпит”, споделя той.

Според Рангелов неприемливо е и приключването на информация от следствието.

На 23 март Борисов, Горанов и Арнаудова ще апелират 24-часовото си задържане пред Административния съд. Те ще изискат конфискуваните при обиска движимости и суми да им бъдат върнати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР