Ново разбиране за лечението на зависимостите и психичните разстройства. Според

...
Ново разбиране за лечението на зависимостите и психичните разстройства. Според
Коментари Харесай

Има връзка между психичните заболявания и зависимостите, как трябва да се лекуват?

Ново схващане за лекуването на зависимостите и психологичните разстройства. Според международната психиатрична общественост и Съвета на Европа сред зависимостите и психологичните разстройства има директна връзка и те би трябвало да бъдат повлиявани дружно. Това е главният акцент на интернационална конференция, която се организира в София.

Години наред се смяташе, че лекуването на зависимостите е мъчно, съвсем невероятно. Просто резултатите бяха прекомерно обезкуражаващи.



" Психиатрията не разпознаваше естеството на пристрастяването като психологично заболяване. И в случай че психиатричен пациент употребява някакво вещество, психиатрите не желаеха да го лекуват, до момента в който не спре. И противоположното, пациенти, които използват да речем канабис, и имаха депресивна симптоматика, бяха препращани към друго лекуване ", изясни проф. Икро Маремани.

" За 20-годишната ни клинична процедура в профилирана терапия на зависимости ни срещна с хиляди страдащи хора, при които доста ясно се откроява тази наклонност - хора, които имат стресови прекарвания, травматични прекарвания, депресивни и други, да търсят вещества, с цел да облекчат признаците си и противоположното. И наблюдението върху тези процеси в действителност демонстрира, че те са доста по-често срещани, в сравнение с класическата психиатрия са забелязвали години наред ", акцентира доктор Александър Канчелов.

И последователно стартира да сe постанова разбирането, че лекуването не би трябвало да бъде разделяно и диагнозата би трябвало да е единна. Това в този момент се отбелязва с термина " двойно разстройство ".

" Например биполярна шизофрения, постравматично стресово разстройство, меланхолия и някакъв тип пристрастяване към алкохола да вземем за пример или полузлоупотреба. По този метод имаме опция за осмислим дълбоката психопатология при тези пациенти ", съобщи проф. Икро Маремани.

" Задълбоченото познаване на характерната психопатология на тези проблеми и съответната проблематика дава доста по- положителни шансове за сполучливо отнасяне, като се ползва редом или поредно дейно медикаментозно и психотерапевтично лекуване на тези положения ", сподели доктор Александър Канчелов.

Освен да се разпознае и разграничи другата психопатология, пред психиатрията стои въпросът с медикаментозната терапия.

" Познанията на психиатрията и на медицината на зависимостите не всеки път са съвместими. Не можем да използваме лекарството за биполярно разстройство и за зависимости механично. Трябва да знаем какво се случва, когато ги комбинираме ", безапелационен е проф. Икро Маремани.

50% от пациентите със взаимозависимост имат спомагателна симптоматика, както и половината от психологичните разстройства вървят с някакъв тип корист. Двойните разстройства водят до по-висок риск от незабавни приеми, хоспитализации, самоубийство, свръх доза и преждевременна гибел.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР