Ново проучване на Калифорнийския университет дава информация за две вещества,

...
Ново проучване на Калифорнийския университет дава информация за две вещества,
Коментари Харесай

Как помагат зеленият и черният чай при високо кръвно

Ново изследване на Калифорнийския университет дава информация за две субстанции, намиращи се в зеления и черния чай, които отпускат мускулатурата на съдовете, свързвайки се с избрани йонни канали.

Изследването, оповестено в Cellular Physiology and Biochemistry, проучва взаимоотношението на веществата със KCNQ5-рецепторите, пренасящи калий отвън клетката. Неговите резултати изясняват антихипертензивните свойства на чая и дават хрумвания за правене на нови лекарства за високо кръвно налягане, написа puls.bg.

Тъй като голяма част от международното население страда от хипертония и положението се счита за номер едно риск за сърдечносъдови болести и преждевременна гибел, се вършат съществени опити за разкриване на ефикасни нови лечения.

Предишни изследвания потвърдиха, че потреблението на зелен или черен чай постоянно понижават стойностите на кръвното налягане с дребни, само че непрекъснати стойности.

Два катехинни флавоноида (епикатехин галат и епигалкатехин-3-галат), намиращи се в чая, задействат гореспоменатите калиеви йонни канали, водещи до понижаване на вътреклетъчното равнище на калий, а с това и до по-малка възбудимост на клетката.

Тъй като тези рецептори се откриват по клетките на гладката мускулатура в съдовете, откритието дава пояснение за какво свързването на тези субстанции с рецептора отпуска съдовете. Резултатите са доказани и от учени от Копенхагенския университет.

С помощта на компютърно моделиране и мутагенетични проучвания, учените отриват, че катехините се свързват с частта от рецептора, която е виновна за отварянето му при пораждане на акционен капацитет в клетката, водещо до изхвърляне на калий на открито.

Свързването разрешава калиевия канал да се отвори по-бързо и по-рано в самия развой на възбуждане, което води до по-кратки възбудителни резултати, в тази ситуация по-малка контракция на съдовете, затова по-малко съдово противодействие, а с това и по-ниско кръвно налягане.

Рецепторът е открит и в някои елементи на основния мозък, където също играе роля за регулацията на електричната интензивност и сигнализацията сред невроните.

Някои мутантни разновидности на рецептора водят до увреждане на неговата функционалност и вследствие се развива епилептичната енцефалопатия.

Тъй като катехините сполучливо минават през кръвно-мозъчната преграда, учените имат вяра, че те могат да бъдат употребявани, с цел да се повлияе положението.

Има подозрения, че приемането на черен чай с мляко, каквато процедура съществува да вземем за пример във Англия, понижава антихипертензивните свойства, защото белтъци от млякото свързват катехините.

Учените настояват, че най-вероятно стомашните киселини разграждат млечните белтъци и освобождават веществата от чая, която значи, че те още веднъж могат да повлияят организма.

Допълнително, екипът оповестява, че температурата на чая към 37 градуса Целзий в допълнение усилва успеваемостта. Независимо дали той се приема леден и парещ, междинната температура в организма е към 37 градуса, т.е. приемът му по този начин или другояче покачва успеваемостта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР