Ново проучване на екип от учени към университета Уисконсин открива,

...
Ново проучване на екип от учени към университета Уисконсин открива,
Коментари Харесай

Какво чувстват растенията, когато ги късаме

Ново изследване на екип от учени към университета Уисконсин открива, че когато растенията са ранени, подават сигнал сходен на този, който минава през нервната система на хората.

Когато хората са ранени нервната им система се задейства и освобождава невротрансмитера глутамат. Това подтиква част от мозъка, която от своя страна освобождава адреналин и той ни дава сила да се борим със опасността или да избягаме от нея.

Растенията нямат нервна система,

само че видео, снимано от екипа от учени демонстрира, че те имат собствен метод да реагират на опасност, който прилича този при хората. И макар че растенията нямат нервна система, те също отделят глутамат. Това отключва развой, който протича през цялото растение и отделя хормони на напрежението.

Чрез проучването за пръв път се демонстрира какъв брой бързо се популяризира реакцията на растенията при пострадване из тялото им. Според екипът от учени процесът протича за по-малко от 2 минути, движейки се със междинна скорост два милиметра за секунда.

В научните среди от дълго време е известно, че растенията реагират

на опасност и пострадване, само че преди този момент проучване не беше изцяло ясно какво тъкмо отключва процеса и по какъв начин протича той.

За да могат да следят какво се случва вътре в растенията, когато са атакувани, учените ги модифицират генно, с цел да създават протеин, който свети блестящо наоколо до калций. Това им разрешава да следят стресовата вълна, която се популяризира из задачите растения откакто са засегнати.

By genetically modifying plants to glow, scientists are able to see how they communicate danger https://t.co/tqPOuJviLM
— National Geographic (@NatGeo) 13 септември 2018 година
Учените нападат растенията с гъсеници, ножици или късат късчета от тях. След като растенията подават сигнала до всички крайчета на тялото си, по листата се появява предпазен хормон, който да ги пази от последващи набези.

ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-СТРАШНИТЕ РАСТЕНИЯ В ГАЛЕРИЯТА

Тези хормони съдържат както субстанции, помагащи за по-бързото възобновяване, по този начин и субстанции отблъскващи нападателите.

Реакцията на растенията при пострадване не може да бъде сравнявана с тази при хората или животните, само че може да бъде интерпретирана като тяхна версия на такава.

Така че растенията може и да не изпитват болежка както хората, само че това ново изследване потвърждава, че те реагират по впечатляващо непосредствен до хората метод.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Имат ли усеща рибите?

Най-страшните растения - черепи, кръв и очи

Откриха седем изцяло непокътнати цветя на 100 млн. години
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР