Ново поколение е специален концерт посветен на млади, но доказали

...
Ново поколение е специален концерт посветен на млади, но доказали
Коментари Харесай

"Ново поколение"-Русенска филхармония с уникален концерт пред софийска публика

" Ново потомство " е специфичен концерт отдаден на млади, само че потвърдили се към този момент наши композитори от последната генерация на българското композиторско творчество. Различната музика ще бъде показана от Русенска филхармония по време на Международния фестивал „ Софийски музикални седмици”.

Културното събитие от висока класа ще се състои на 24.06.22, 19.30 часа - София, Зала „ България “, в границите на МФ „ Софийски музикални седмици “, като част от самобитния цикъл „ Преглед на българските оркестри” и на 27.06.22, 19.00 часа - Русе, Зала „ Филхармония “.

Специалният асортимент и абстрактен план на програмата е сбъднат от Димитър Косев – Главният диригент на Държавна опера-Русе. Проектът показва приемствеността в креативните среди на българската композиторска школа и образно демонстрира трендовете в търсенията на композиторите от новото потомство на България.

Програмата включва творби на Ангел Заберски – наследник с творбата „ Фантазия “ „ Три симфонични картини “; Васил Бележков със своето произведение „ Боса копа “, което е първото българско симфонично произведение със солиращ саксофонен квартет и преди 10 години донесе на своя създател втора премия от 12-тото издание на Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8.

Георги Стрезов със своята сюита по музиката на кино лентата „ Петя на моята Петя “, Минко Ламбов с фрагменти от балета „ Буря “, Георги Андреев, на който ще се изсвирят две елементи от камерна сюита „ Феникс “.

Очакват ни две международни премиера на симфоничната интродукция " Ледената кралица " от Румен Бояджиев - наследник и „ Ръченична фикция “ от Добромир Кисьов.

Концертмайстор на вечерта е Смиляна Лозанова, със солисти: Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон.

Интересно е, че тези създатели, които са от новото потомство, към този момент навлизат във времето на своята креативна зряла възраст и са запазили устрема да се утвърждават в разнообразни музикални жанрове. Те към този момент са се отдалечили във времето и в своите креативен проекции от момента на експериментирането в изявата си в необятните територии на жанровото разнообразие. С натрупването на креативен и професионален опит към този момент имат одобрен почерк и техните музикални цели намират ясни хоризонти.

В развиването на актуалното българско музикално изкуство това е една позитивна наклонност, тъй като композиторите от новото потомство стават елементарно разпознаваеми за българската аудитория, в средите на която най-много се открояват имената на заинтригуваните или преднамерено незаинтересувани професионални критици, музиковеди, а и на техните колеги-композитори.

Това фрагментиране, което следим в профил демонстрира позитивна наклонност в развиването на българското композиторско изкуство – съществуване на многообразие, което търси да задоволи всички професионално изкушени усети, както и отявлен блян за нахлуване в средите на всеобщата аудитория.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР