Ново лапароскопско оборудване бе монтирано в четвъртък в Отделението по

...
Ново лапароскопско оборудване бе монтирано в четвъртък в Отделението по
Коментари Харесай

Нова лапараскопска апаратура внедриха в болницата в Горна Оряховица

Ново лапароскопско съоръжение бе инсталирано в четвъртък в Отделението по хирургия в болничното заведение в Горна Оряховица. Комбинираната лапароскопска система е последно потомство и е на американска компания, която е с над 120-годишна история в производството на подобен тип профилирано съоръжение. Включва 32- инчов екран с екран за медицински цели, смесен електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство – таблет.

“Апаратурата е на стойност 70 000 лв., като 90% от средствата обезпечава Община Горна Оряховица. Закупено е след оповестяване на социална поръчка и на разсрочено плащане”, посочи шефът на болничното заведение доктор Иван Иванов.

С новата техника ще се усилят размерът и броят на медицинските интервенции в хирургичното и в Акушеро-гинекологичното отделения. Качеството на безкръвните интервенции също ще се усъвършенства. “Инвестирахме в лапароското съоръжение, защото тези щадящи за пациента интервенции ще се усилват. Освен това, за разлика от стандартните интервенции, възстановителният интервал за пациента се редуцира, понижава се и рискът от следоперативни усложения”, добави доктор Иванов.

От две години насам в стационара сполучливо се развива коремна лапароскопска хирургия. Част от горнооряховските хирурзи дружно със свои сътрудници от УМБАЛ в Плевен правят безкръвни интервенции на злобен мехур, като се плануват и интервенции на херния, и на апендикс. В АГ- отделението също се вършат разнообразни безкръвни гинекологични интервенции.

Новата лапароскопска система към този момент дава огромни благоприятни условия на медицинския личен състав за осъществяване с изключение на на коремна хирургия, само че на урологични, гинекологични, ортопедични, УНГ- операции/ на синуси/ и артроскопии.

“Комбинираната система разрешава работа с LED- светлина, full HD- камера и система за документиране на изображенията”, разяснява представител на фирмата- снабдител. “Дава опция за работа както през главата на камерата, по този начин и през външно устройство- таблет”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР