Ново изследване, публикувано в European Journal of Personality, показва, че

...
Ново изследване, публикувано в European Journal of Personality, показва, че
Коментари Харесай

Ново изследване разкрива: Променят ли се някои хора повече от други

Ново проучване, оповестено в European Journal of Personality, демонстрира, че измененията във взаимоотношенията, като основаване на нова връзка, подписване на брак и бракоразвод, са свързани с промени в личността и удовлетвореността от живота.

Изследователите дефинират личността като " широк модел на мисли, усеща и държание ".

Професорът по обществена логика на психиката, Мадлен Фюгер посочва, че личностните черти нормално варират в някакви граници и те не се разграничават радикално при другите човеци. Според Фюгер тези черти могат да се променят, когато хората съзряват, или когато претърпяват разнообразни житейски събития.

Според създателите на проучването, оповестено в European Journal of Personality, някои хора са по-склонни към смяна от други.

Личностни характерности и житейски събития

Изданието показва, че учените са се фокусирали върху пет огромни личностни характерности - отвореност към нови прекарвания, прочувствена непоклатимост, интровертност и екстровертност, почтеност и съглашателство.

По думите на специалисти това това са  " главните " личностни характерности. Учени показват, че самооценката и удовлетвореността от живота, спадат към групата на " повърхностните характерности ", които са по-гъвкави към и склонни към смяна.

Изследването се концентрира и върху шест съществени житейски събития, свързани с взаимоотношенията: Старт на нова връзка, брак, раждане на дете, разлъка, бракоразвод и вдовство. В своя разбор откривателите вършат разграничаване сред житейски събития, учредени на " облага ", като влизане в нова връзка или раждане на дете, и житейски събития, учредени на " загуба ", като бракоразвод или вдовство.

Методология

Фюгер и сътрудниците ѝ са създали мета-анализ на 44 разнообразни изследвания, включващи повече от 120 000 участници, с цел да проучат измененията в личността, свързани с посочените житейски събития.

Авторите преглеждат и възрастта, пола, културата и етническия генезис, като евентуални модератори на тези резултати. Според откривателите някои промени могат да настъпят директно след обещано събитие, само че за други е належащо повече време, с цел да се проявят.

Повечето от изследванията, включени в този мета-анализ, са част от национални представителни извадки, написа издание Psychology Today. Оттам прецизират, че към 60% от участниците са били дами.

Резултати

Данните сочат, че влизането в нова връзка е обвързвано с най-голяма смяна на личността. Според експертите, този миг от живота на човек покачва удовлетвореността от живота.

" Влизането в нова връзка е обвързвано и с повишение на добросъвестността. Въпреки че другите резултати са по-малки, бракът е обвързван с повишение на удовлетвореността от живота и понижаване на желанието за нови прекарвания. Раждането на дете е обвързвано с понижаване на екстравертността ", изяснява професорът по обществена логика на психиката, Мадлен Фюгер.

" Интересно е, че раздялата се свързва с повишение на удовлетвореността от живота, до момента в който разводът е обвързван с понижаване на удовлетвореността от живота ", установи тя. 

Изводи и последици

Авторите стигат до заключението, че въпреки резултатите да са по-скоро дребни, " огромните житейски събития в действителност са свързани с личностни промени ".

Учените означават, че прекарването на доста от тези житейски събития може да докара до струпване на промени в личността с течение на времето. Сключването на брак може бързо да бъде последвано от родителство и съответните промени в личността, свързани с тези две събития, могат да имат по-силно влияние, изясняват специалистите. 

Изследователите считат, че събитията, учредени на " облага ", могат да имат по-голям ефект в кратковременен проект, за разлика от преживяванията, учредени на " загуба ", които оказват дълготрайни последствия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР