Ново изследване показа, че за разлика от предишни влиятелни изследвания,

...
Ново изследване показа, че за разлика от предишни влиятелни изследвания,
Коментари Харесай

Парите имат значение за щастието повече, отколкото се смяташе

Ново проучване сподели, че за разлика от предходни авторитетни проучвания, пари те въздействат върху щастието на индивида. Една евентуална причина, водеща до този извод, може да бъде, че хората с по-високи приходи изпитват нараснало възприятие за надзор над живота.

Изследването, оповестено в списанието, Proceedings of National Academy of Sciences, попита каква е връзката сред пари те и благосъстоянието? „ Това е един от най-изучаваните въпроси в моята област “, ​​казва Матю Килингсуърт, старши теоретичен помощник в учебното заведение Пен Уортън, който учи човешкото благополучие. Той продължава: " Много ми е любопитно за това. Други учени са любопитни за това. Миряните са любопитни за това. Това е нещо, което всички направляват от самото начало. "  За да отговори на този въпрос, Килингсуърт събра 1,7 милиона точки от данни от повече от 33 000 участници, които предоставиха моментни фотоси на своите усеща по време на всекидневието.

В публикация в Сборника на Националната академия на науките Килингсуърт удостоверява, че пари те въздействат на щастието и, за разлика от предходни авторитетни проучвания по въпроса, предполагащи, че това плато над 75 000 $, не е имало доларова стойност, при която той е спрял да има значение за обещано лице благоденствие.

Килингсуърт организира огромна част от работата си, употребявайки техника, наречена взимане на проби, която изисква хората да попълнят неведнъж къси изследвания в случайно определени моменти денем си.  " Той ни споделя какво в действителност се случва в действителния живот на хората, до момента в който ги живеят, в милиони моменти, до момента в който работят, пишат, ядат и гледат телевизия. "

Повечето предходни изследвания на връзката пари-щастие са фокусирани върху оценъчното богатство, което обгръща цялостното задоволство от живота. Но за това изследване Килингсуърт имаше за цел да улови както оценъчно, по този начин и претърпяно благоденствие, като последното демонстрира по какъв начин се усещат хората сега.

Чрез основано от него приложение, наречено Track Your Happiness, хората записват това по няколко пъти всеки ден, като времето за регистрация е рандомизирано на участник. За да се мери благополучието с опит, всяко чекиране ги питаше: " Как се чувствате сега? "  в мащаб, вариращ от „ доста неприятен “ до „ доста добър “. Поне един път по време на процеса участниците също дадоха отговор на въпроса: " Като цяло, какъв брой сте удовлетворени от живота си? "  по канара от „ въобще “ до „ извънредно “. Това мери оценъчно богатство.

Вторичните ограничения за претърпяно благоденствие включват 12 съответни усеща, пет позитивни (уверени, положителни, въодушевени, заинтригувани и горди) и седем негативни (уплашен, сърдит, неприятен, отегчителен, печален, уплашен и разстроен). Вторичните ограничения за оценъчно богатство включват две други ограничения за задоволеност от живота, събрани при изследване за банкет.

„ Този ​​процес обезпечи многократни фотоси на живота на хората, което дружно ни дава съставно изображение, филм със стоп придвижване на техния живот “, споделя той. Общо 33 391 наети лица на възраст от 18 до 65 години в Съединените щати са дали 1 725 994 отчета за положително положение. „ Учените постоянно приказват за опит да получат представителна извадка от популацията “, прибавя той.  " Опитвах се да взема представителна извадка от моментите от живота на хората. "
След това Килингсуърт пресмята междинното равнище на богатство за всеки човек и проучва връзката му с приходите на хората. Отчасти той се пробва да удостовери констатациите на отчет от 2010 година, който допуска, че защото хората печелят повече пари , тяхното богатство се усилва, само че претърпява плато на благоденствие, откакто годишният приход на семейството доближи 75 000 $.

" Това е безапелационна опция, концепцията пари те да спрат да имат значение над тази точка, най-малко за това по какъв начин хората в действителност се усещат от миг на миг ", споделя той.  " Но когато разгледах необятен диапазон от равнища на приходите, открих, че всички форми на богатство не престават да се покачват с приходите. Не виждам някакъв тип деформиране в кривата, точка на огъване, където пари те стопират да имат значение. Вместо това, продължава да се усилва. "

Тук " приход " се отнася до разбиране, известно като дневник (доход); вместо всеки $ да има еднообразно значение за всеки човек, всеки $ стартира да има значение по-малко, колкото повече човек печели.  " Бихме очаквали двама души, които печелят надлежно 25 000 и 50 000 $, да имат същата разлика в благосъстоянието като двама души, които печелят надлежно 100 000 и 200 000 $. С други думи, пропорционалните разлики в приходите имат еднообразно значение за всички. "

Освен това, работата на Килингсуърт също дава по-задълбочено схващане на връзката сред приходите и щастието.

По-високите приходи са по-щастливи, частично заради засиленото възприятие за надзор над живота, споделя той.  " Когато имате повече пари , имате повече благоприятни условия за това по какъв начин да живеете живота си. Вероятно можете да видите това в пандемията. Хората, живеещи с заплата до заплата, които изгубят работата си, може да се наложи да заемат първата налична работа, с цел да останат на повърхността, даже в случай че това е, което те не харесват. Хората с финансова възглавница могат да чакат такава, която е по-подходяща. При вземането на огромни и дребни решения, в случай че има повече пари , човек дава повече благоприятни условия за избор и по-голямо възприятие за автономност. "

И въпреки всичко може би е най-добре да не дефинираме триумфа в пари чно изражение, споделя той.  " Въпреки че пари те може да са потребни за благополучие, открих, че хората, които приравняват пари те и триумфа, са по-малко щастливи от тези, които не го вършат. Също по този начин открих, че хората, които печелят повече пари , работят по-дълго и се усещат по-притиснати от времето. "

Въпреки че изследването демонстрира, че приходите имат значение над по-рано вярвания предел, Килингсуърт също не желае отнемането да наложи концепция, че хората би трябвало да се концентрират повече върху пари те. Всъщност той откри, че в действителност приходът е единствено скромна детерминанта на щастието.

„ Ако не друго, хората евентуално надценяват пари те, когато си мислят какъв брой добре протича животът им “, споделя Килингсуърт. „ Да, това е фактор, който може да има значение по метод, който не сме осъзнавали изцяло до момента, само че това е единствено един от многото, които хората могат да управляват и в последна сметка не е подобен, който ужасно тормозя, че хората подценяват. “ По-скоро той споделя, че се надява, че това проучване може да помогне да се продължи напред диалогът в опит да се откри това, което той назовава „ уравнение за човешкото благополучие “. (ANI)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР