Ново изследване показа, че кучетата са в състояние да различават

...
Ново изследване показа, че кучетата са в състояние да различават
Коментари Харесай

Кучетата разпознават различни езици

Ново проучване сподели, че кучетата са в положение да разграничават родния език на притежателя от непознатия език. Това е първото изследване, което открива тази дарба при някое животно, друго от хората.

В изследване, оповестено в списание NeuroImage, откривателите образоват 18 домашни кучета да лежат умерено във функционален скенер за магнитен резонанс (fMRI), с цел да се записва мозъчната им интензивност. По това време домашните любимци слушат аудиозаписи на човешка тирада. Двете кучета в изследването са живели в извънредно испаноговорящи къщи, до момента в който останалите 16 принадлежат на унгарскоговорящи фамилии.

По време на проучването кучетата слушали фрагменти от „ Малкият принц “ на Антоан дьо Сент-Екзюпери на испански и маджарски. Те също по този начин включвали мощно обработени версии на записите, в които било невероятно да се разграничи нито една дума.

Резултатите демонстрират, че кучетата освен са способни да разграничат ясно човешката тирада и набор от звуци, само че и реагират друго на познати и непознати езици. Специфичните за езика модели са ситуирани в район, прочут като вторична слухова кора, което демонстрира, че „ обособените райони на кората поддържат разкриване на естествена тирада и езиково показване в мозъка на кучето “.

Учените също по този начин откриха, че по-възрастните кучета са по-добри в разграничаването на езиците. Това евентуално демонстрира, че по-дългото излагане на човешка тирада разрешава на домашните кучета да подобрят уменията си за различаване на тирада.
„ Както доста притежатели към този момент знаят, кучетата са обществени същества, които се интересуват от това, което се случва в техния обществен свят. Нашите резултати демонстрират, че кучетата се учат в обществената си среда, даже и да не ги образоваме непосредствено. Така че просто продължавайте да включвате кучетата си в фамилния живот и ги оставете да продължат да учат “, споделят откриватели пред NBC News.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР