Ново изследване навежда на мисълта, че пъстроцветните пера не превръщат

...
Ново изследване навежда на мисълта, че пъстроцветните пера не превръщат
Коментари Харесай

Птичките с многоцветна окраска не са по-лесна мишена за хищници

Ново проучване навежда на мисълта, че пъстроцветните пера не трансформират птичките в по-лесна цел за хищници спрямо посестримите им с монотонно оперение, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Специалистите по еволюционна биология остават разграничени по въпроса за еволюционния генезис на многоцветните пера у женските птици, само че множеството учени са на мнение, че ярките пера усилват риска птиците да станат плячка на хищници. Изследователи от университета в Мелбърн тествали това виждане, като сложили триизмерни модели на пъстроцветни птички и птички с монотонно оперение в разнообразни хабитати, където се срещат едри хищни птици.

Оказало се, че за пъстроцветните модели не е по-голяма вероятността да станат цел на хищните птици, в сравнение с за моделите с монотонна багра. "Получените резултати демонстрират, че елементарно забележимото взаимодейства с други фактори при еволюцията на оцветяването на перата ", съобщи Кристъл Кейн от университета.

Въпросните модели били употребявани в естествените хабитати, от савани до гъсти гори, на птички от типа Malurus splendens, които се срещат в Австралия. Те стават плячка на по-едри птици, в това число присмехулни кукабура и огромни ястреби. Камери помогнали на експертите да заключат, че триизмерните модели са били атакувани от хищни птици. Женските екземпляри са атакувани по-често спрямо мъжките, а птиците в хабитат с разредена растителност по-често стават цел на хищници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР