Ново изследване доказа една от ползите от пуканките. Оказва се,

...
Ново изследване доказа една от ползите от пуканките. Оказва се,
Коментари Харесай

Хрупкайте пуканки за здраво сърце

Ново проучване потвърди една от изгодите от пуканките. Оказва се, че те са потребни за кръвоносните съдове, храносмилането и защищават от рак.

Доктор Катрин Колинс, експерт по хранене в лондонската болница " Сейнт Джордж ", от години е заинтригувана от изгодите на този артикул.

Едва 30 г от тях, декларира тя, са по-полезни от дневната порция интегрален ориз и интегрални тестени произведения. А малко на брой от нас са осведомени с обстоятелството, че пуканките понижават риска от сърдечен удар и рак.

Приемът на пуканки контролира равнището на захар в кръвта, те понижават неприятния холестерол и съдържат витамин В. Освен това те съдържат три пъти повече фибри, в сравнение с същото количество слънчогледови семки.

Установено е, че всички изгоди на пуканките се дължат на " учудващо огромното " количество на антиоксиданта полифенол в състава им. Именно той съумява да унищожи свободните радикали, които са катализатори на заболявания като рак и сърдечни проблеми.

 Пуканки

И през днешния ден обаче мненията на експертите са разнопосочни във връзка с потреблението на пуканки. Едни ги отхвърлят изцяло като нездравословни, само че други настояват, че са потребни, поради упоменатото наличие на антиоксиданти.

Истината е, че пуканките са висококалорични. Тяхното наличие е 60% въглехидрати и 30% мазнини. Останалите 10% са фибри. Именно с тях се свързват здравословните им изгоди.

Една дребна кофичка пуканки обаче съдържа повече сол от целесъобразната дневна доза. Това от своя страна усилва риска от сърдечно-съдови болести и понижава плътността на костите.

От друга страна пуканките са потребни, заради съдържащите се в тях фибри и полифеноли със мощно антиоксидантно деяние. Те пазят клетките от нездравословното влияние на свободните радикали.

Освен това потвърдено защищават от сърдечно-съдови и ракови болести. Това е задоволително за някои учени да ги дефинират като потребни.

Специалисти поучават да залагаме на домашно приготвени, обезсолени пуканки от така наречен „ попкорн “ или пуканкова царевица. Тя е със занижено наличие на мазнини, холестерол и натрий и е богата на витамин С.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР