Ново антитерористично законодателство, което влиза в сила тази седмица, трябва

...
Ново антитерористично законодателство, което влиза в сила тази седмица, трябва
Коментари Харесай

С нов закон Швеция се надява Турция да я пусне в НАТО

Ново антитерористично законодателство, което влиза в действие тази седмица, би трябвало да проправи пътя за присъединението на Швеция към НАТО през идващите седмици и да преодолее турското несъгласие, сподели в сряда шведският външен министър Тобиас Билстрьом, представен от Ройтерс.

Швеция и Финландия след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година Докато, кандидатурата на Швеция макар договорката, до момента в който не отговори на турските опасенията за сигурността.

" Това ново законодателство ще затвори малка врата в нашето към този момент съществуващо антитерористично законодателство ", сподели Билстрьом пред кореспонденти в Лулео, Северна Швеция. " Швеция до момента не е забранявала присъединяване в терористична организация. Сега ще създадем това . "

Турция твърди, че Швеция укрива членове на екстремистки групировки (предимно кюрдски), които счита за терористи.
 Швеция няма проект Б за НАТО, надява се на участие през юли
Швеция няма проект Б за НАТО, надява се на участие през юли

Страната към момента се надява да се причисли към Алианса на срещата на върха във Вилнюс

Новото законодателство, което съгласно Билстрьом извършва уговорките на Швеция, поети в Мадрид, ще забрани организирането на срещи или даването на логистична или финансова помощ или даже храна на неразрешени групировки .

Широкият обсег на закона провокира опасения в Швеция дали той може да наруши свободата на словото и други съществени права. Но държавното управление се надява, че с него ще убеди да даде зелена светлина на участието в НАТО преди срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.

Ердоган е подложен на интернационален напън, да поддържа кандидатурата на Швеция за НАТО, само че до момента той отхвърля да отстъпи. Билстрьом сподели, че се надява срещата на НАТО в Осло тази седмица да подчертае нуждата от бързо присъединение.

" Очаквам да излязат ясни послания... че Швеция е добре пристигнала в фамилията на НАТО и че има огромни упования, че ще станем член преди срещата на върха във Вилнюс ", сподели той.

Билстрьом се надяваше да се срещне с сътрудника си Мевлют Чавушоглу в Осло, само че турският външен министър няма да участва на срещата ма министрите на страните от НАТО в норвежката столица .

Въпреки това Билстрьом сподели, че двете страни ще се срещнат в границите на Мадридския развой, " което още веднъж е доста по-важно от двама министри, които седят и пият кафе ".

Новото законодателство на Швеция против тероризма може да бъде подложено на ранен тест.

Турция желае Швеция да преследва лица, които са по време на изборите в Турция.

ПКК води протест против турската страна от 1984 година насам и над 40 000 души бяха убити при конфликти. Тя е считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединени американски щати.
 Столтенберг удостовери, че задачата е приемане на Швеция в НАТО до лятната среща на върха
Столтенберг удостовери, че задачата е приемане на Швеция в НАТО до лятната среща на върха

Алиансът ще отбрани Швеция, в случай че е належащо, даже в случай че тя публично не е член
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР