Ново 20 около драмата с продажбата на ЧЕЗ. Премиерът Бойко

...
Ново 20 около драмата с продажбата на ЧЕЗ. Премиерът Бойко
Коментари Харесай

Ново 20 за ЧЕЗ: Държавата може да купи акции или дори цялата компания

Ново 20 към драмата с продажбата на ЧЕЗ. Премиерът Бойко Борисов отвори алтернатива страната да придобие компанията. Това стана по време на нов телефонен диалог с чешкия му сътрудник Андрей Бабиш късно нощес. Не става обаче въпрос за взето решение, а единствено за възможна опция за сходно развиване на нещата. " Българският министър-председател помоли чешкия си сътрудник за подпомагане за реализиране на диалози с управлението на ЧЕЗ Груп при положение, че българската страна реши да предприеме дейности за закупуване на активността на електроразпределителното сдружение в страната ни ", се показва в известието на Министерски съвет във връзка диалога сред двамата министър председатели. От пресслужбата обаче прецизират, че от своя страна Бабиш е обърнал внимание, че контракти по договорката сред ЧЕЗ Груп и " Инерком " към този момент са били подписани.

С опцията страната да придобие ЕРП-то обаче май ще излезе съгласна и Гинка Върбакова. Тази заран тя бе на среща с Борисов и няколко министри в постройката на Министерски съвет, след която разяснява, че е склонна това да се случи, само че в случай, че и чехите са съгласни на този вид. " Склонна съм страната да има присъединяване в договорката, склонна съм да трансферира контракта си, стига продавачът да е склонен ", разяснява тя, представена от БГНЕС.

" Обсъдихме ситуацията, която се сътвори със сключването на договорката за ЧЕЗ. Водихме диалози, че министър председателят желае да има цялостен надзор върху договорката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Заминавам за Чехия, с цел да беседвам с продавача. Финансирането е изцяло обществено. Става дума за финансиране от интернационалните банки, които ще поддържат договорката дружно с наше присъединяване. Няма присъединяване на български банки във финансирането. Заминавам като представител на моите компании, с цел да срещна продавача с ситуацията и да повеждам диалози по контракта, който имаме ", добави Върбакова.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов сподели, че диалозите са на прекомерно прелиминарен стадий. Държавата има опцията през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в сходна договорка. " Тук приказваме за една договорка, подготвяна отвън страната сред частни субекти и сме в деликатна обстановка ", сподели още финансовият министър. " В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете известени ", увери публицистите Горанов за бъдещите дейности на държавното управление. Той въпреки всичко направи уточнението, че страната би желала най-малкото надзорен дял.

" Всичко е ясно ", заключи вицепремиерът Томислав Дончев. В телефонния си диалог нощес Борисов и Бабиш още веднъж разискаха тематиката за договорката, като българският министър-председател изиска спомагателни уточнения за позицията на чешкото държавно управление. Андрей Бабиш уточни, че след изразените от медиите в Чехия подозрения във връзка с компанията покупател, е изискал да бъдат показани доказателства, които да разсеят терзанията към договорката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на шефовете на сдружението информация за " Инерком ". Съветът на шефовете е удостоверил пред Надзора, че е направил голям брой инспекции на евентуалния покупател и източниците му на финансиране и те не са посочили проблеми за реализиране на продажбата, и управлението на ЧЕЗ поддържа тази позиция, осведоми чешкият министър председател.

Борисов уточни, че е изискал първия телефонен диалог поради значимостта на електроенергийното сдружение за България и метода за осъществяване на договарянията по неговата продажба, което е провокирало доста въпроси. Той сподели, че обменените отзиви с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили подозренията му, че договорката е проблематична.

Правителствените ръководители на двете страни обявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със договорката или сдружението покупател, решенията за които са взети от Съвета на шефовете на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха безапелационни, че са дали гласност на подозренията си за неспазване на положителните практики при реализиране на договорката и потвърдиха, че ще наблюдават деликатно за довеждане до завършек на инспекциите от способените органи на двете страни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР