Новият вариант за формиране на оскъпяването и поевтиняването на застраховката

...
Новият вариант за формиране на оскъпяването и поевтиняването на застраховката
Коментари Харесай

Новият вариант за "бонус-малус" е най-адекватният до момента, смятат застрахователите

Новият вид за образуване на оскъпяването и поевтиняването на застраховката " Гражданска отговорност " е най-адекватният, препоръчан досега и най-щадящият потребителите, споделиха през днешния ден на конференция от " Асоциацията на Българските застрахователи ". " Ако обществото не одобри този вид, то не би приело никой различен ", заключи ръководителят на управителния съвет на организацията Константин Велев.

Проектът за образуване на бонусите и малусите беше пуснат за публично разискване от Комисията за финансов контрол на 19 ноември. Общата концепцията е водачите с повече нарушавания на пътя да заплащат повече, а прецизните - по-малко.

Предлагат се две различни скали за " бонус-малус ": едната с 15 (петнадесет класа) при базов безпристрастен клас 6, пет класа
бонус и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия бонус клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда, а в най-утежняващия малус клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

Втората канара съдържа 20 (двадесет класа) при базов безпристрастен клас 8, седем класа
бонус и дванадесет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия бонус клас се осъществя отстъпка 25% от базовата награда, а в най-утежняващия малус клас се осъществя нарастване 400% на базовата награда.

Идеята е в границите на публичното разискване заинтригуваните да кажат коя от двете скали избират.
Застрахователите харесват повече вторият вид, тъй като той подсигурил по-плавен преход.

Директно отражение върху цената не се чака

" Въвеждането на новата система за образуване на " Гражданска отговорност " няма да има непосредствено отражение върху общото равнище на премийния доход на застрахователите. Намаленията на наградите при
бонус, единствено отчасти ще се компенсират от нарастването при малус ", акцентира ръководителят на управителния съвет на АБЗ Константин Велев.

Изчисленията на асоциацията на застрахователите сочат, че оптимален
бонус от 25% ще употребяват 44.2 на 100 от водачите (около 1.55 млн), при 3.5 млн. регистрирани моторни транспортни средства. В същото време цялостното допустимо оскъпяване от 400% би засегнало - 0.6% от водачите или към 21 хиляди души.

От асоциацията обясниха и по какъв начин ще се образува цената на " Гражданска отговорност " при въвеждането на
бонус - малус. Промяната ще стане факт от 2021 година, в случай че новите текстове се одобряват до няколко месеца.

Основата за " Гражданска отговорност " ще се образува на база употребяваните и в този момент фактори - история на вредите при застрахователя, кубатура на мотора на транспортното средство, място на регистрация и прилагане и възраст на лидера. Следва коефициент, който се получава от нарушаванията. При влизането в действие на "
бонус " - " малус " всички водачи ще са с чисто досие и след първата година използване, ще се натрупат малус точки.

Застрахователите приветстват решението водещ при установяване на скалата да е лидерът, като отговорността е негова. От АБЗ считат, че препоръчаният вид е добра основа, върху които да има развиване и надграждане. Плановете са всяка година Комисията за финансов контрол да проучва работата на системата, като през 2024 година тя се преразгледа напълно.

Застрахователите утвърждават и превръщането на " бонус-малус ", като част от инструментариума за възстановяване на пътната сигурност. В отбрана на формиращите наказателни точки нарушавания - превишена скорост, погрешно изпреварване, рискови маневри, лишаване на преимущество, шофиране пил, без брошура и така нататък от асоциацията показват, че това са най-често водещите до произшествия нарушавания.

На въпрос на " Дневник ", не се ли тормозят, че в България случаите на превишена скорост, постоянно са вследствие на проблеми с поставените знаци и стремежът на пътните служители на реда да заловен извършители, а не да допринесат за сигурността, Кирил Велев изясни, че по този начин или другояче малус точките се натрупат чак след превишение от над 21 км/ч.

" При препоръчаната методика при едно нарушаване от този порядък отвън града се получава 1 точка утежнение на цената, което повишаване от 10%, а в случай че това стане в града нарастването е с 30%, поради трите точни). Ако лидерът няма вреди, попада в по-малко рискова възрастова група, той ще получи отстъпки и малусът може даже да се обезврежда ", добави той.

Ако се регистрират вредите ще е доста по-зле за водачите

Именно вкарването на превишената скорост, като оскъпяващ " Гражданска отговорност " фактор, стана причина, планът преди седмица да бъде остро нападнат от представители на организации на автомобилни инструктори, шофьорски обединявания и превозвачи.

" Всички одобряваме за обикновено, че не може за едно нарушение да се постановат няколко наказания, а в тази ситуация да превишена скорост те стават три - санкция, лишаване на контролни точки и повишаване на застраховката, аргументира се ръководителят на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка Йонко Иванов. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова уточни и няколко странични резултата от приемането на такива текстове. " Корупцията на пътя ще се усили. Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите съществени суми, с цел да не ви напише пътният служител на реда подобен ", уточни тя.

Участниците в конференцията оповестиха, че ще внесат предложение в КФН
бонусите и малусите да са като в множеството европейски страни, където има повече скали за бонус и по-малко за малус, в сравнение с в българския план, и оскъпяването е обвързано единствено с произшествията.

От АБЗ оповестиха, че в случай че цената на " Гражданска отговорност " зависи и от записаните вреди на името на вески лидер, обстановката ще е по-неприятна и за превозвачите и за елементарните водачи. " В някой страни в Европейски Съюз, този принцип на " бонус-малус ", води до там да не афишират вреди ", уточни Велев.

Очакваните позитивни резултати

Членът на УС на АБЗ Кирил Бошов от " Евроинс ", които работят и на румънския пазар, уточни, че там на седмата година междинната застрахователна награда е намаляла с 20%. В същото време данните от въвеждането на бонус-малус в други страни, сочи понижаване на тежките пътни произшествия с сред 10 и 30%. " Дори отново да сме на опашката, при 2 милиарда лв. годишни загуби за стопанската система, поради злополуките, това са спестени 250-300 млн. лв. годишно ", уточни Бошов.

Въпреки като цяло високата оценка на плана, застрахователите имат няколко оферти. Първото е оптималният интервал за връщане в нулева категория да е 5 години без нарушаване, като се изключи случаите, когато става дума за закононарушение, обвързвано с превоза (каране пил, отговорно породена злополука с убити и ранени и т.н.), което щяло да бъде тласък за водачите. При разновидността на КФН изчистването на малус точките може да отнеме даже 10 години.

Предлага се също да се облекчи процедурата, по която един лидер може да види от какво е образуван неговият оскъпяващ застраховката коефициент и надлежно да го оспори. Друго предложение е еднакъв лидер да може да бъде вписан и отписан единствено един път в една лавица, което би лимитирало опциите за манипулиране.

Преди година тематиката " бонус-малус " още веднъж беше на дневен ред, само че след месеци разисквания не се стигна до заключителен вид поради прекомерно многото противоречиви моменти. Тогава даже беше нает задграничен съветник - " Ърнст&Янг ", до момента в който новият план е единствено от български специалисти.

След фиаското с предходния вид през март новият ръководител на КФН Бойко Атанасов се разгласи за необятно авансово разискване на системата " бонус-малус ". " Не са ни канили на никакви разисквания ", разясниха участниците в днешната конференция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР