Новият вариант на COVID-19 Омикрон се разпространява по целия свят

...
Новият вариант на COVID-19 Омикрон се разпространява по целия свят
Коментари Харесай

СЗО с важно предупреждение за Омикрон

Новият вид на COVID-19 Омикрон се популяризира по целия свят с невиждана скорост, предизвести Световната здравна организация (СЗО), представена от Би Би Си ().

Случаи на мощно мутиралия вид са доказани в 77 страни .

Но шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус сподели на конференция, че евентуално в доста други страни просто към момента не е засечен.

Д-р Гебрейесус изрази угриженост, че не се прави задоволително за справяне с разновидността. „ Със сигурност до този миг научихме, че имаме навика да подценяваме този вирус. Дори, в случай че при Омикрон болестта в действителност протича по-леко ,

големият брой случаи може още веднъж да затрупа неподготвените здравни системи “ ,

сподели той.

Вариантът Омикрон беше разпознат за първи път в Южна Африка през ноември и от този момент в страната се следи скок на инфекциите. Президентът Сирил Рамафоса е дал позитивна проба за COVID-19 и сега се е изолирал, като е с леки признаци.

Редица страни вкараха забрани за пътешестване, засягащи Южна Африка и нейните съседи след появяването на Омикрон, само че това не съумя да спре разпространяването му по света.

На конференцията си във вторник доктор Гебрейесус повтори загрижеността си от

несправедливото систематизиране на имунизациите ,

на фона на няколко страни, които дават бустерни дози в отговор на Омикрон.

Последните изследвания на имунизацията Pfizer/BioNTech демонстрираха, че тя създава доста по-малко обезвреждащи антитела против Омикрон, в сравнение с против истинския вариант на ковид, само че този недостиг може да бъде извърнат с трета, бустерна доза.

Д-р Гебрейесус сподели, че бустерните дози „ могат да играят значима роля “ в ограничението на разпространяването на COVID-19, само че че това е „ въпрос на цели “. „ Поръчката е от голяма важност. Предоставянето на бустерни дози на групи с невисок риск от тежко заболяване или гибел просто заплашва живота на тези с висок риск, които към момента чакат първите си дози заради ограничавания в доставките “, сподели той.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР