Новият транспортен министър Георги Гвоздейков започна да прекратява крупни обществени

...
Новият транспортен министър Георги Гвоздейков започна да прекратява крупни обществени
Коментари Харесай

Спряха поръчката на служебния кабинет за 18 локомотива

Новият транспортен министър Георги Гвоздейков стартира да приключва крупни публични поръчки на служебното държавно управление. Той към този момент е подписал решение за преустановяване на огромна процедура за доставка на 18 електрически локомотива с планирана стойност 93 млн. лева без Данък добавена стойност, а тази седмица се чака да бъдат прекъснати още поръчки. Това демонстрира инспекция в регистъра на публичните поръчки. В края на предходната седмица Гвоздейков разгласи пред Нова тв, че стартира да приключва процедури. 

Поръчката за доставка на 18 електрически локомотива е част от плановете, финансирани по националния проект за възобновяване и резистентност. Крайният период за подаване на предложения по тази поръчка бе в понеделник, само че до това по този начин и не се стигна след преустановяване на процедурата в края на предходната седмица. От подробните претекстове, изложени в решението, излиза наяве, че Гвоздейков не приема за целесъобразни доста от заложените в публичната поръчка условия. 

Стойността на поръчката е безпричинно повишена посредством залагане на прекомерно високи условия към част от локомотивите, смята Гвоздейков. В решението си той акцентира, че локомотивите ще се употребяват по два разнообразни метода - 9 от тях са нужни за маневри вътре в депата и 9 - за маневри от хранилище до влакообразуваща гара. За тези разнообразни типове маневри са нужни машини с разнообразни условия. Така да вземем за пример при локомотивите, които маневрират вътре в депата, оптималната скорост е до 10 км/час, като не се изискват и два типа европейски позволения - за вида на железопътното возило и за стартиране на пазара. Това ясно се вижда и от препоръчаните предложения - има участник, който е предложил локомотив на цена до 920 000 евро без тези позволения и подобен, който предлага цена до 2 300 000 евро - с позволения. Това е доста огромна разлика и е оправдано поръчката да бъде разграничена на две, с цел да не се ощетява бюджета, смята Гвоздейков. 

Според него не е оправдано и заложеното условие ремонтната база да се построява с пари на страната по друга социална поръчка, когато може да бъде обезпечена от изпълнителя. За момента няма гаранции, че транспортното министерство ще получи в допълнение финансиране за ремонтната база, която не е включена в обсега на плана по проекта за възобновяване, акцентира Гвоздейков. Предстои преобявяване на процедурата по нови условия, като не е ясно с какъв брой ще забави това всички процеси. Този план следва да е изпълнен до 31 март, 2026 година, излиза наяве от претекстовете за прекратяването на поръчката. 

Гвоздейков разгласи, че отвън тази поръчка следва преустановяване и на други. Не е ясно дали министърът ще спре най-големите поръчки за закупуване на нови влакове, по които прогнозните стойности са големи. Транспортното министерство се пробва да купи 20 пуш пул влака с планирана стойност 1,2 милиарда лева, други 35 едноетажни мотрисни влака с планирана стойност 1,1 милиарда лева и 7 двуетажни влака за 410 млн. лева Гвоздейков има съществени възражения и против процедурата по аутсорсване на здравната помощ по въздуха към италианска компания, тъй като смята този модел за доста безценен и ощетяващ бюджета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР