Новият щам на коронавируса - Омикрон у нас ще влезе

...
Новият щам на коронавируса - Омикрон у нас ще влезе
Коментари Харесай

Кантарджиев: Разпространението на Омикрон у нас ще е през януари

" Новият вариант на ковид - Омикрон у нас ще влезе по празниците и през януари ще има епидемиологично разпространяване ". Това съобщи някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и сегашен съветник по имунизиране към Столична Община проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни признаци, да не се събират с околните си.

" Много значимо за Коледа е, в случай че някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни признаци, да не се събира с хора. За повече сигурност същото важи и за хората, които скоро са се прибрали от чужбина ", предложи специалистът.

По думите му, и имунизираните, и преболедувалите не са задоволително добре предпазени против този вид на ковид. Затова, съгласно проф. Кантарджиев, би трябвало да бъде сложена бустерна доза от имунизациите, като за ваксинираните с препарата на " Астра Зенека " третата доза може да е РНК ваксина.

" " Тези, които са имунизирани с Астра Зенека, по-лесно ги лови Омикрон. Те обаче, в случай че създадат бустер с РНК ваксина като " Пфайзер " или " Модерна ", ще имат 75-80% отбрана от боледуване. Ако имаш две дози " Пфайзер " пък, си предпазен към 40% от Омикрон. Но, в случай че имаш трета доза, отбраната е към 70-80% ", изясни той.

По думите му в София жителите имунизирани са към 350-400 000. Половин милион или 700 000 били в контакт с вируса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР