Новият план на ЕС за растеж може да промени изцяло

...
Новият план на ЕС за растеж може да промени изцяло
Коментари Харесай

Новият план на ЕС за растеж може да промени изцяло „играта“ за Западните Балкани

Новият проект на Европейски Съюз за напредък може да промени напълно „ играта “ за Западните Балкани. Планът за напредък на Европейския съюз за Западните Балкани на стойност 6 милиарда евро е евентуален „ фактор за смяна на играта “. Който може да удвои размера на районните стопански системи през идващото десетилетие. Това съобщи чиновник на Европейски Съюз, оповестява Reuters.

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани – Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия – се срещнаха в понеделник в Скопие. За да обсъдят промените, нужни за достъп до проекта на Европейски Съюз за напредък, показан през октомври предходната година.

 

 Новият проект на Европейски Съюз за напредък може да промени напълно БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI

 

 

Целта на Европейски Съюз е да обезпечи по-голяма непоклатимост в района, който се появи след кървавото раздробяване на Югославия през 90-те години на предишния век. Но към момента е раздиран от напрежение.

„ Планът за напредък има капацитет да промени разпоредбите на играта и може да удвои размера на вашите стопански системи през идващото десетилетие “, съобщи Герт Ян Купман, общоприет шеф на Европейската комисия за съседство и договаряния за разширение.

Планът за напредък на Европейски Съюз за района ще включва отваряне на общия пазар на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани.

В области като свободното придвижване на артикули и услуги, превоза и енергетиката.
Но в подмяна на това страните би трябвало да проведат промени и да решат всички нерешени въпроси със своите съседи.

 Новият проект на Европейски Съюз за напредък може да промени напълно БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI

„ Планът за напредък значи 6 милиарда евро за целия район, а размерът на средствата, които ще получим, зависи от положителните каузи, които вършим “, съобщи преди срещата министър-председателят на Косово Албин Курти.

След като преди години беше дадено участие в Европейски Съюз, процесът на присъединение в района се забави до краен лимит. Главно заради нежеланието на 27-те членки на блока и неналичието на промени в целия район.
Сърбия и Черна гора бяха първите в района, които започнаха договаряния за участие в Европейски Съюз. А Албания и Северна Македония започнаха договаряния с Брюксел през 2022 година Босна и Косово изостават доста от своите съседи в този развой.

На срещата в Скопие участваха и представители на финансови институции. Включително Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване.

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън съобщи, че са били разисквани процедури, които да разрешат по-ниски такси за продан на пари и достъп до по-бързи митнически процедури за камиони, пренасящи артикули от Западните Балкани в Европейски Съюз.

„ Ще забележим резултати по някое време тази година “, сподели той след срещата.

Лидерите на страните от Западните Балкани дадоха обещание в понеделник да употребяват пълноценно проекта на Европейския съюз за финансова поддръжка в размер на 6 милиарда евро, до момента в който те не престават да се стремят към участие в блока, написа и Associated Press.

Сърбия, Косово, Босна, Черна гора, Северна Македония и Албания се намират на разнообразни стадии от процеса на присъединение. В взаимно изказване те обявиха, че се ангажират „ с развиването на своите страни, с цел да следват европейските стандарти “.

През ноември Европейската комисия показа План за напредък за Западните Балкани. Който има за цел да ускори икономическата интеграция с единния пазар на Европейски Съюз, да подтиква районната икономическа интеграция, да форсира главните промени и да усили финансовата помощ.

Планът включва предложение за скица за промени и напредък в размер на 6 милиарда евро, които ще бъдат отпуснати за три години – 2024-2027 година В взаимозависимост от контрактуваните промени. Основната му цел е да помогне за удвояване на стопанската система на Западните Балкани през идващото десетилетие. Финансирането се надява да отговори на разочарованието на жителите на страните-кандидатки от бавния ритъм на процеса на участие. Както и да поддържа връзката на страните със Запада в миг, когато войната на Русия против Украйна продължава.

На срещата в понеделник участваха сръбският президент Александър Вучич, албанският министър-председател Еди Рама, Албин Курти от Косово, Милойко Спаич от Черна гора и министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Присъстваха също помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън и генералният шеф на Европейската комисия за договарянията за съседство и разширение Герт Ян Купман.

„ Всяка страна е виновна за личните си промени и за това да работи с колкото се може повече свои съседи “, съобщи О’Брайън. „ Така че в този момент страните, които се възползват от самодейността, ще получат изгодите по-скоро и няма да им се постанова да чакат, до момента в който се реши някакъв откъслечен спор “, сподели той.

Източници – Reuters, Associated Press/ Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР