Новият министър-председател на Норвегия - лидерът на лявата Работническа партия

...
Новият министър-председател на Норвегия - лидерът на лявата Работническа партия
Коментари Харесай

Жените са мнозинство в новото норвежко правителство

Новият министър-председател на Норвегия - водачът на лявата Работническа партия Йонас Гар-Стьоре, показа през днешния ден състава на държавното управление си, в което дамите са болшинство. В кабинета влизат и двама оживели от всеобщото ликвидиране на остров Ютьоя през 2011 година, съобщи Франс прес.

Новата коалиция встъпва в служба, когато страната скърби след вчерашната покруса - мъж, въоръжен с лък и стрели, умъртви петима души в югоизточното градче Конгсберг и рани двама. Според полицията, обвиненият, който е задържан, е 37-годишен датчанин, приел исляма, за който е имало съмнения, че се е радикализирал.

От 19-те министерски портфейла, 10 са поверени на дами, в това число външното ведомство, за което ще дава отговор Аникен Хюитфелт, както и енергийното, и правосъдното.

Не за пръв път 53 на 100 от постовете в норвежки кабинет се заемат от дами. Това се случи за малко на два пъти при ръководството на Йенс Столтенберг, който бе министър председател сред 2005 и 2013 година, преди да стане общоприет секретар на НАТО.

Друга специфичност на новото държавно управление е, че включва двама души, които са били на остров Ютьоя, когато десният екстремист Андерш Беринг Брайвик откри огън по участниците в летен лагер на младежката организация на Работническата партия на 22 юли 2011 година Тогава починаха 69 души. Това са 33-годишната Тоние Брена, назначена за министър на образованието, и 35-годишният Ян Кристиан Вестре, който ще поеме министерството на търговията и промишлеността.

Новото норвежко държавно управление на малцинството сплотява Работническата партия и земеделската Партия на центъра.

При нападенията на 22 юли 2011 година починаха 77 души, още осем станаха жертва на атентата, осъществен от Брайвик същия ден против постройката на държавното управление в Осло.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР