Новият министър на туризма Христо Проданов (БСП) предлага Българската банка

...
Новият министър на туризма Христо Проданов (БСП) предлага Българската банка
Коментари Харесай

Предлагат ББР да отпуска преференциални кредити за туризма

Новият министър на туризма Христо Проданов (БСП) предлага Българската банка за развиване да отпуска кредити с преференциални лихви за компаниите, ангажирани в туризма.

Първата ни задача е бързото систематизиране на 60 милиона лева помощи за туризма, заложени в актуализацията на бюджета, плюс 6 млн. за туроператорите. Енергийните помощи следва да бъдат продължени. ББР пък би трябвало да започне да отпуска заеми с преференциални лихви за сектора, изясни в телевизионно изявление Проданов.

По думите му облагите в туризма са отишли в заплащане на непостижими сметки за ток. " Това е най-засегнатият бранш. Необходима е помощ от страната, с цел да се възвърне. Браншът носеше 13-14% от Брутният вътрешен продукт, а в момента е под 10% ", изясни министърът.

Идеята на Проданов за ролята на ББР не е нова. На няколко пъти сходна скица бе стартирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), само че безрезултатно. Според сектора сходна скица с преференциални заеми от държавната банка би решила проблемите със структурирането на кредитите и финансирането с оборотни средства.

Едно от настояванията в този момент е да се заобикаля кандидатстването през комерсиалните банки, а по опция да се вършат директни сделки с държавните институции от ранга на ББР и Фонда на фондовете (ФнФ). 

От туристическият отрасъл считат, че има нужда от заеми с ниски лихви за интервал от 7 години и най-малко 12 месеца гратисен интервал от рента и главница, които да бъдат обезпечени от страната. Според бизнеса могат да се предложат и заеми, които да бъдат вид плафон - асимилиране против разход или заеми със залог в дяловите сдружения и назад изкупуване.

Настоява се също за незабавно решение за гратисен интервал на обслужване на главницата по старите заеми за период от 2 до 5 години. Погасителният проект да е съгласно опциите на обслужване на съответния туристически бизнес. Лихвените равнища на отпускани нови заеми за оборотни средства би трябвало да са в размер на 1.5-2%, с цел да се усети съответната помощ, а не както в този момент - 6-7 на 100. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР