Новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че

...
Новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че
Коментари Харесай

САЩ готови веднага за преговори с Иран

Новият министър на защитата на Съединени американски щати Марк Еспер съобщи, че Съединени американски щати не желаят спомагателна ескалация на напрежението в района на Персийския залив и са подготвени за договаряния с Иран без предварителни условия.

" Ние не желаеме да бъдем в обстановка, в която се случват провокации, когато се задържат кораби и се случи ескалация (на напрежението - бел. ред.). Опитваме се да реализираме деескалация ", сподели Еспер пред кореспонденти.

Като образец той уточни задържането на иранския танкер в Гибралтар от английските управляващи и задържането на английския танкер от Иран. " Става като око за око. И ние желаеме да избегнем такива обстановки ", съобщи Еспер, представен от РИА новости.

" Нашият сигнал към тях (Иран) е доста явен, че без никакви предпоставки, когато и да е, на всяко място желаеме да се срещнем с тях и да приказваме за това по какъв начин можем да се върнем към договарянията ", добави министърът.

По-рано готовността за диалози с Иран бе оповестена от американския президент Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помео. Въпреки обстоятелството, че публично Вашингтон не слага предварителни условия, самият предмет на вероятните договаряния не удовлетворява Техеран: Тръмп желае да подписа ново съглашение, което да размени " нуклеарната договорка " от 2015 година, която Съединени американски щати напуснаха предходната година. В този документ по мнението на американския водач някои отговорности на Иран би трябвало да бъдат отразени, с цел да се промени нейната политика, най-много посредством отвод от " поддръжка на тероризма " в чужбина. Освен това редица условия са свързани с вътрешната политика на страната. В противоположен случай Съединени американски щати заплашват да продължат усилването на глобите против Иран. Властите на ислямската република отхвърлят обвиняванията в поддръжка на тероризма и желаят да попречат на Съединени американски щати да се намесват във вътрешните каузи на Техеран.

По-рано " Ал Джазира " цитира Хусеин Дехган, пълководец на елитната Революционна армия на Иран, който е декларирал пред канала, че Техеран няма да договаря с американската администрация при никакви условия и че в случай че Вашингтон реши да стартира война, всички американски бази в района ще бъдат атакувани. Според него всички страни би трябвало да могат да изнасят петрола си през протока или никой няма да може. По думите му Иран също няма да води договаряния за ракетната си стратегия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР