Новият дигитален имунизационен сертификат на ЕС влиза в сила от

...
Новият дигитален имунизационен сертификат на ЕС влиза в сила от
Коментари Харесай

Как пътуваме това лято: Най-важните правила и условия

Новият цифров имунизационен документ на Европейски Съюз влиза в действие от първи юли, с цел да облекчи пътуванията в границите на Европа. Освен това европейските страни се споразумяха неотдавна да позволяват и туристи от трети страни, в случай че са изцяло ваксинирани. Но това са единствено рекомендации - действително в Европа продължава да царува разнобой по въпроса за рестриктивните мерки.

Франция

Франция, която е най-предпочитаната дестинация за туристите от целия свят, отвори на 9 юни границите си за всички изцяло ваксинирани хора. Според последните условия, ваксинираните от Европейски Съюз, както и от страните, които са в така наречен „ Зелен лист “, включващ да вземем за пример Южна Корея, Япония и Израел, към този момент не би трябвало да се тестват на влизане. Частично имунизираните могат да влизат в страната, в случай че показват отрицателен тест. Франция признава всички ваксини, които са позволени от Европейската организация по медикаментите. За „ изцяло ваксинирани “ се считат хората, при които са минали две седмици от втората ваксина, в случай че става дума за BioNTech, Moderna и AstraZeneca, и четири седмици, в случай че имунизацията е Johnson&Johnson. При съществуване на доста основателна причина, като да вземем за пример заравяне или незабавно лекуване, може да се пътува до Франция и без имунизация. Пътуващите от избрани страни обаче би трябвало да съблюдават карантина.

Испания

Испания отвори границите си за ваксинираните от голям брой страни на 7 юни. Пристигащите от „ рискови региони “, измежду които са доста страни от Европейски Съюз и множеството други страни по света, могат при избрани условия да избегнат карантината: в случай че 14 дни преди този момент са били изцяло ваксинирани с някоя от позволените в Европейски Съюз ваксини, в случай че са преболедували COVID-19, или показват отрицателен тест.

Гърция

Гърция отвори границите си за туристи от към 50 страни - към тях спадат всички членки на Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Канада, Русия и Китай. За влизане туристите имат потребност от уверение за имунизация, от отрицателен PCR-тест или от доказателство, че са преболедували. Гръцките управляващи признават за ваксинирани хората, при които са минали две седмици от слагането на втората доза. На инцидентен принцип на летищата не престават да се вършат бързи проби. 24 часа преди идването всеки би трябвало да попълни формуляр, в който да уточни мястото, на което ще обитава.

Кипър

На 25 май Кипър разгласи, че отваря границите си за всички страни от Европейски Съюз и от Европейското икономическо пространство, както и за туристи от Канада, Египет, Сърбия, Англия и Съединени американски щати. Кипър категоризира другите страни благодарение на алегоричен светофар: туристите от „ жълтите “ или „ алените “ страни би трябвало да се тестват. Това не важи за изцяло ваксинираните с годно уверение, без значение в какъв цвят е категоризирана страната им. Кипър признава всички позволени в Европейски Съюз ваксини, както и Спутник V и Sinopharm. За разлика от други места, в Кипър признават за изцяло ваксинирани хората от деня на слагането на втората ваксина. Единственото изключение е препаратът на Janssen - тя се счита за годна едвам 14 дни след слагането.

Хърватия

Туристите от страни на Европейски Съюз, които са маркирани с оранжев, червен или пурпурен цвят на картата на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, могат да влизат в Хърватия, единствено в случай че са ваксинирани с някоя от позволените в Европейски Съюз ваксини или със Спутник V. Но внимание: според от типа на имунизацията важат разнообразни периоди, след които може да се счита, че имунизацията е пълноценна. Хърватия признава също удостоверенията за прекаран COVID-19, както и отрицателни проби.

Португалия и Мадейра

За туристите, които желаят да заминат за Мадейра, няма условия за карантина или тест. Както е оповестено в интернет - признават се всички публични имунизационни паспорти на другите национални управляващи, само че би трябвало да са издадени на британски. Удостоверението за прекаран COVID-19 също освобождава идващите от задължението да се тестват, само че всички останали би трябвало да го създадат, като имат поради, че Мадейра предлага безвъзмездни PCR-тестове. За континентална Португалия са в действие други условия - идващите там би трябвало да показват отрицателен тест, без значение дали са ваксинирани или не.

Германия

Повечето идващи от страни отвън Европейски Съюз се нуждаят от основателна причина, с цел да бъдат позволени в Германия. Все отново в избрани случаи Германия е почнала да приема и документи за COVID-19. Докато тези, които идват със аероплан, по предписание би трябвало да се тестват преди излитането, разполагащите с доказателство за имунизация са освободени от проби. Пътниците, обитавали в страни, класифицирани като „ рискови “, по предписание би трябвало да излязат в карантина. Но тя може да бъде избегната и прекъсната авансово, в случай че при влизане в страната бъде показано доказателство за имунизация. Приемат се всички утвърдени в Европейски Съюз ваксини.

Автор: Розе Патрис Бирхард
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР