Новият брой на престижното списание Eyeshot е посветено на българската

...
Новият брой на престижното списание Eyeshot е посветено на българската
Коментари Харесай

Хора и улици: българската стрийт фотография в Eyeshot

Новият брой на влиятелното списание Eyeshot е отдадено на българската стрийт снимка: по едно и също време рядко интернационално самопризнание и първи по рода си опит този род да бъде оценен през локална призма.

" Идеята да се фокусираме върху българската улична и документална снимка пристигна най-много тъй като имахме положителни усещания, откакто публикувахме български създатели в предходните издания, да вземем за пример Свилен Начев ", споделя пред " Капитал " Марко Саварезе, редакторът на съществуващото от 2017 година списание и част от едноименното издателство за фотокниги.

Броят излиза на 15 април и събира работата на създатели, част от които са познати освен като фотографи, само че и като режисьори, оператори и фотожурналисти: Михаела Аройо, Денис Бучел, Ясен Велчев, Павел Г. Веснаков, Александър Димитров, Мартин Илиев, Стефан Колев, Венцислав Лалев, Свилен Начев, Стоян Николаев, Валерий Пощаров, Любомир Скумов и Пенко Скумов, Александър Станишев, Десислава Станчева, Денислав Стойчев и Владимир Яворов.

Въпреки че печатните заглавия на Eyeshot са в лимитиран тираж, издателството надвишава нишовия интерес - то е следвано от над 143 хиляди в Instagram. Предишният тематичен брой на списанието е отдаден на Ню Йорк.
Автор: Свилен Начев Реклама Автор: Александър Станишев
И въпреки всичко кое прави локалните създатели по-особен случай? " Това, което най-вече ни впечатли е отличителната артистична визия на създателите - те имат доста интроспективен метод на описване на истории. " Според Саварезе гениите, които последователно е разкрил, трансформират снимането в друг инструмент за самоизразяване. " Българските фотографи употребяват камерата като средство за терапия и самопознание. Това усещане се удостовери и от съпътстващите текстове, те постоянно бяха насочени точно към страстите и вътрешните прекарвания. Снимките демонстрират едно ярко, само че меланхолично възприятие. "
Автор: Пенко Скумов
Според Пенко Скумов, един от фотографите в броя и част от платформата Street Photo Lab, този вид снимане е добър метод да опознаем по-динамичната и модерна част от българската снимка. " Жанрът изживява собствен подем през последните години, макар че познаваме и създатели от остарялата школа, които условно бихме нарекли стрийт фотографи - като да вземем за пример Йордан Йорданов-Юри, Румен Георгиев-Рум или Милан Христев. " За Скумов планът с Eyeshot е и доказателство, че бързата връзка и видимостта в обществените мрежи има своите плюсове - от време на време тя въпреки всичко сплотява артистите и публиката макар целия звук и пренасищане с информация.
Автор: Десислава Станчева Реклама
" Мисля, че това, което сплотява фотографите в този алманах, е усетът за времето, в което живеем ", споделя Скумов, съгласно който бихме могли да приказваме за нещо като " нова вълна " на българската стрийт снимка. " Тази снимка не страда от носталгия - тя се е откъснала от клишетата на образците, които се следват. "

Броят излиза в лимитиран тираж от 500 бройки, като за първи път в историята на издателството той може да се купи и посредством NFT. Повече на.
Автор: Михаела Аройо Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР