Новият AI чип Gaudi 3 на Intel е изграден по

...
Новият AI чип Gaudi 3 на Intel е изграден по
Коментари Харесай

Intel атакува пазара на Nvidia с мощен AI чип


Новият AI чип Gaudi 3 на Intel е построен по 5-нанометров софтуерен развой
(снимка: Intel)

Intel се стреми да вземе пазарен дял от сегашния водач в чиповете за изкуствен интелект Nvidia, който управлява почти 80% от доставките. Във вторник Intel разгласи нов AI чип Gaudi 3, с който се надява да конкурира по-успешно компанията на Дженсън Хуанг.

Производителите на полупроводници бързат да задоволят търсенето на чипове, които могат да се употребяват в системите за образование и внедряване на огромни AI модели – като този в основата на ChatGPT, нашумелия чатбот на OpenAI.

Intel твърди, че новият чип Gaudi 3 е над два пъти по-енергийно-ефективен и може да ръководи AI модели 1,5 пъти по-бързо от графичния процесор Nvidia H100. Освен това Gaudi 3 ще се предлага в разнообразни конфигурации – като пакет от осем чипа на една дънна платка или карта, която може да се поставя в съществуващи системи, заяви CNBC.

Intel тества чипа на модели като Llama с отворен код на Meta и поддържания от Абу Даби Falcon. Компанията твърди, че Gaudi 3 може да помогне за образованието или внедряването на модели като Stable Diffusion и Whisper на OpenAI за различаване на тирада. В допълнение, интелският чип употребява по-малко сила от Nvidia.
още по темата
Nvidia държи почти 80% от пазара на AI чипове със своите графични процесори (GPU), които са желани решения от висок клас за основателите на изкуствен интелект през последната година.

Intel даде обещание, че новите чипове Gaudi 3 ще станат налични за клиентите през третото тримесечие и компании от ранга на Dell, Hewlett Packard Enterprise и Supermicro ще построяват системи на тяхна база. Към момента Intel не е оповестил ценовия диапазон за Gaudi 3.

„ Наистина чакаме [Gaudi 3] да бъде мощно конкурентен ” на най-новите чипове на Nvidia, сподели Дас Камхоут, вицепрезидент на Xeon софтуера в Intel. Той акцентира конкурентните цени, отворената “интегрирана мрежа в чипа ” и общоприетия за промишлеността Ethernet като мощни страни на предлагането.

Пазарът на AI центрове за данни също се чака да пораства, защото облачните снабдители и компаниите построяват инфраструктура за внедряване на AI програмен продукт. Това допуска, че има място за други играчи, даже в случай че Nvidia продължи да създава по-голямата част от AI чиповете.

Изпълнението на генеративен AI и закупуването на графични процесори от Nvidia може да бъде скъпо и фирмите търсят различни снабдители, които да им оказват помощ да понижат разноските.

Бумът на AI утрои цената на акциите на Nvidia през последната година. В същото време акциите на Intel се покачиха единствено с 18% за този интервал.

AMD също се стреми да разшири производството и да продава повече AI чипове за сървъри. Миналата година компанията показа нов GPU за център за данни, наименуван MI300X, който към този момент откри клиенти като Meta и Microsoft.

По-рано тази година Nvidia разкри своите графични процесори B100 и B200, които са наследници на H100 и дават обещание усъвършенствания в продуктивността. Очаква се доставките на тези чипове да стартират по-късно през годината.

Nvidia е толкоз сполучлива, с помощта на мощния пакет личен програмен продукт, наименуван CUDA, който разрешава на учените по изкуствен интелект да получат достъп до всички хардуерни функционалности в GPU.

Intel, от своя страна, си партнира с други производители на чипове и ИТ колоси, в това число Гугъл, Qualcomm и Arm, с цел да построи отворен програмен продукт, който не е патентован и може да разреши на софтуерните компании елементарно да сменят доставчиците на чипове.

„ Ние работим със софтуерната екосистема, с цел да изградим отворен референтен програмен продукт, както и градивни детайли, които ви разрешават да сглобите решение, от което се нуждаете, вместо да бъдете принудени да купувате решение ”, разясни Сачин Кати, старши вицепрезидент на мрежовия отдел на Intel.

Gaudi 3 е построен по 5-нм развой – относително нова технология, което допуска, че компанията употребява външни запаси за производството на чипа. В допълнение, Intel възнамерява да създава AI чипове за клиенти в нова фабрика в Охайо, която се чака да отвори порти през 2027 или 2028 година, съобщи изпълнителният шеф Патрик Гелсингър.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР