Новият 12-и пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия

...
Новият 12-и пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия
Коментари Харесай

ЕС забранява руските диаманти, за да отнеме от Москва 4,5 млрд. евро приходи

Новият 12-и пакет от наказания на Европейския съюз против Русия ще включва цялостна възбрана за продажба на съветски необработени диаманти и бижута със скъпоценни камъни, добити в мините в Сибир. Освен това в листата със глобени руснаци, близки до режима на президента на страната Владимир Путин, ще влязат синът на някогашния министър председател и президент Дмитрий Медведев и братовчедка на самия Путин, паралелно с още 45 лица.

Това са част от предложенията на Европейската комисия, като дефинитивно решение за новата порция ограничавания против Москва ще бъде гласувано от водачите на страните членки на срещата на Съвета на Европейски Съюз през декември, написа английският " Гардиън ".

Новите наказания против Русия целят спомагателни ограничавания на комерсиалните доходи на агресора в Украйна. Забраната за импорт и продажба на диаманти и скъпоценни камъни би трябвало да докара до загуба на над 4,5 милиарда евро доходи за съветската хазна на годишна база, гласят изчисленията на Брюксел.

Темата се разисква от предходната година. Възражения до момента имаше Белгия, в която се намира международният диамантен център Антверпен, само че в този момент ги отдръпва. Страните от Г-7 (седемте най-силни стопански системи в света) също утвърдиха възбраната за съветски диаманти по време на срещата си на върха, която се организира в Япония по-рано тази година.

Засега в пакета наказания не влизат съветският природен газ и нуклеарната енергетика, макар че вносът на газ по тръбопроводи към Европа е мощно стеснен и количествата, които въпреки всичко минават, идват най-много по трасето на " Турски поток " през България към Сърбия и Унгария. Руският петрол и петролни артикули са неразрешени в Европа от края на предходната година. Европейската комисия обаче предлага и нови забрани за продажба на танкери втора ръка. Целта е да се пресекат опитите за нарушение на петролните наказания през прикриване на произхода или местоназначението на товари, в това число на нефт с закрепени цени, посредством нелоялни прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд.

В потреблението на сходна скица е обвинена българската рафинерия " Нефтохим ", благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ",, след които и Центърът за проучване на демокрацията. София получи дерогация от общоевропейската възбрана за импорт и експорт на съветски нефт и горива до края та 2024 година, само че подозренията в този момент са, че тя се употребява за заобикаляне на наложените на Москва ограничавания поради войната ѝ в Украйна. През септември Народното събрание съкрати действието на дерогацията до 1 октомври 2024 година Сега ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж упорстват привилегията на " Лукойл " да отпадне незабавно. Правителството обаче счита, че това може да донесе разтърсвания на вътрешния пазар на горива.

В 12-ия пакет европейски наказания ще има спомагателни ограничения против съветската оръжейна индустрия, ИТ сдружения, свързани със службите за сигурност на Кремъл, частни военни компании, сходни на организацията " Вагнер ". Европейска комисия ще глоби и " АлфаСтрахование " - считана за най-голямата частна застрахователна компания в Русия. Дружеството има застрахователни контракти с съветското министерство на защитата и с военни предприятия, както и за военни транспортни средства, които съветската национална армия употребява в Украйна.

Руския авиационен комплекс " Илюшин ", който създава военнотранспортния аероплан Ил-76, също попада под новите планувани наказания. Според Москва това е един от най-популярните военни самолети в света и към 2021 година се употребява в 24 страни.

Персоналните наказания пък ще включат още 47 души. Сред тях са братовчедката на Путин Анна Цивилева, която ръководи фондацията " Защитници на отечеството ". Тя поддържа съветските бойци, сражаващи се в Украйна. В разширения лист е и Иля Медведев, чиито име и дата на раждане съответстват с тези на единствения наследник на някогашния президент Дмитрий Медведев. Той е обвинен като уредник на дезинформационна и пропагандна акция в Украйна в интерес на Кремъл.

Включването на родственици на високопоставени чиновници, в това число на представители на фамилията Путин, се чака да провокира гнева на Москва.

Европейски Съюз постанова наказания на Русия от 2014 година, когато Москва нелегално анексира украинския полуост.ров Крим, а по-късно стартира прикрити военни дейности в региона на Донбас. Путин атакува публично Украйна на 24 февруари 2022 година, макар че в Русия е забрането тази война да се назовава " война " - терминът, който пропагандата на Кремъл употребява, е " специфична военна интервенция ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР