Новите цени на билетите и картите в столичния общински транспорт

...
Новите цени на билетите и картите в столичния общински транспорт
Коментари Харесай

Новите цени на билети и карти в София на съд

Новите цени на билетите и картите в столичния общински превоз отиват на съд. Промените на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз бяха признати на последната сесия на Столичния общински съвет на 21 юли и част от тях би трябвало да влязат в действие на 1 септември, а останалата - на 1 януари 2023 г. 

Решението на СОС обаче е обжалвано в Административния съд на София от Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз. Жалбата е подадена на 19 август. Сдружението се опълчи на общинската разпоредба още по време на публичните съвещания преди приемането й. В мнението му се припомня, че сега има висящо произвеждане по дело против ценообразуването, залегнало в досегашните текстове на наредбата на общината. Затова съгласно неправителствената организация новите промени и допълнения са нестабилни от правна позиция заради действителната опция за анулацията на основни текстове, касаещи точно ценообразуването на транспортните документи. Този и други претекстове против наредбата не бяха признати от болшинството в СОС и тя бе гласувана, само че без поддръжката на общинските съветници от Българска социалистическа партия.

Жалбата обаче няма да спре влизането в действие на измененията в нормативния документ, изясни общинската съветничка от Българска социалистическа партия Милка Христова. Тя напомни, че дружно с други нейни сътрудници отдавна апелира ценообразуването на транспортните документи, има решения на съда по тях, само че все пак действието на нормативния акт не е спряно. 

Промените, които би трябвало да влязат в действие от 1 септември, са свързани с новите цени на дълготрайните документи. Вече няма да има абонаментни месечни карти за една наземна линия или за метро, а вместо това пътуващите ще би трябвало да си купят карта за цялата мрежа. Същото важи и за възпитаници и пенсионери до 68-годишна възраст. Месечната карта за цялата градска мрежа ще коства 50 лева.

Новите условия за пътешестване с еднократни билети влизат в действие от идната година. 1,60 лева ще коства билетът с прехвърляне в границите на 30 минути, а 2,20 лева - до 60 минути. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР