Новите правомощия на Комисията за защита на потребителите при борбата

...
Новите правомощия на Комисията за защита на потребителите при борбата
Коментари Харесай

Комисията за защита на потребителите може да блокира сайтове

Новите пълномощия на Комисията за отбрана на потребителите при битката с нарушавания в цифрова среда са нужна мярка. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов по bTV. Новите пълномощия на Комисията ще одобрят координацията и съдействието на националните органи в държавите-членки на Европейски Съюз при следствието на трансгранични нарушавания в онлайн пространството. Крайна мярка за нарушавания ще е разпореждането за блокиране на уеб сайтове. "Оптимизира се връзката сред националните органи за отбрана на потребителите в държавите-членки. Комисията за отбрана на потребителите ще има пълномощия да ограничи трафика до уеб сайтове или унищожаване на домейни ", изясни Маргаритов.

Санкции са планувани също за хостинг фирмите, които не лимитират достъпа до онлайн интерфейс, както и за регистраторите на домейни, които не заличат адреса на търговците извършители при искане от страна на Комисията. Те са в размер на от 1000 до 5000 лева

Димитър Маргаритов сподели още, че с влизането в действие на новите правила към този момент ще може да се комтролира достъпът до електронно наличие с търговски темперамент, които заблуждават с подправени цени или промоции.

Към момента Комисията и ГДБОП си сътрудничат за закононарушенията с онлайн търговия. През предходната година Комисията е изпратила до органа за битка с проведената престъпност 13 писма за електронни търговци, които оферират в Интернет подправени артикули и дефектни артикули.

Сред най-често установените и глобените от Комисията нарушавания на онлайн търговци през 2019 година са неявяване на данни за търговеца, недоставена стока или забавена пратка, липса на информация за правото на отвод в 14-дневния период, невъзстановяване на парите и липса на увещание за законова гаранция. За тях са формирани 87 акта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР