Новите депутати от 48-ото Народно събрание положиха клетва в началото

...
Новите депутати от 48-ото Народно събрание положиха клетва в началото
Коментари Харесай

Новите депутати се заклеха. Следва изборът на председател на парламента


Новите депутати от 48-ото Народно заседание поставиха клетва при започване на тържественото си първо съвещание в сряда. То беше намерено от някогашния културен министър и определен за депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов , който се оказа най-възрастен измежду сътрудниците си в пленарната зала.

е на обединението ГЕРБ-СДС , която завоюва 67 депутатски места, следвана от “Продължаваме смяната ” с 53-ма народни представители, Движение за права и свободи - с 36-има, “Възраждане ” - 27-ина, Българска социалистическа партия - с 25-има, “Демократична България ” - с 20-има и “Български напредък ” - с 12-има.

“Искрено се надявам 48-ото Народно заседание да ни изведе от спиралата на политическа неустойчивост и ключът е точно във вас ”, обърна се от трибуната към новите депутати президентът Румен Радев .

Той уточни, че е необходим “разум, с цел да се сформира държавно управление, което да поеме отговорност и да ръководи във време на тежки тествания ” и за следващ път прикани партиите да не въвличат страната във войната, водена от Русия в Украйна.

“Въпреки късия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с очаквания. Пред вас се открива опцията да оставите почтена диря в историята с демонстрация на разсъдък, на гражданска отговорност и воля в тези сложни за България и Европа времена ”, добави президентът.
 Общо 235 от 240 депутати се записаха в първия си работен ден.
В първия работен ден на 48-ото Народно заседание се записаха общо 235-има депутати. След първичните изказвания на водачите на седемте парламентарни групи следва народните представители да изберат новият парламентарен ръководител.

Още преди първото съвещание стана ясно, че за поста ще има четирима кандидати за поста - Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от “Продъжаваме смяната ”, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Петър Петров от “Възраждане ”.

На влизане в постройката на Народното събрание Росен Желязков разяснява пред медиите, че това първо гласоподаване в новия парламент “ще бъде знак за политическите настроения в залата, значимото е да запазим положителния звук ”.

“Полагаме всички старания да градим мостове, нашите планове са още с първия мандат да съумеем да образуваме задоволително болшинство за постоянен кабинет “, добави той на въпрос за възможното съставяне на ръководещо болшинство.

Веднага след предварителните парламентарни избори на 2 октомври някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” да излъчат контактни групи, с които да договарят за “евроатлантическо болшинство ” на трите обединения.

Той уточни за представители на партията си в възможните договаряния някогашния външен министър от Национална движение „Симеон Втори" Соломон Паси и президента сред 2012 и 2017 Росен Плевнелиев. С тях обаче отхвърлиха да беседват за лъчение на държавно управление всички партии, с изключение на Движение за права и свободи и “Български напредък ”.
 Президентът Румен Радев произнесе първата тирада в 48-ото Народно заседание.
Кандидатът на Българска социалистическа партия за ръководител на Народното събрание Кристиан Виганин показва и в сряда желанието на партията си да работи с съдружните си сътрудници от предходното Народно заседание. На влизане в Народното събрание той сподели пред публицистите, че Българска социалистическа партия може да поддържа Никола Минчев за поста, в случай че се стигне до втори тур при гласуването.

“Няма процедура ръководителят на Народното събрание да е постоянно от най-голямата парламентарна група ”, добави Вигенин.

Според сътрудника му от “Продължаваме смяната ” Искрен Митев номинацията на ГЕРБ е “лошо предложение за ръководител ”, тъй като “има сянка ” върху репутацията на Желязков. Председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова пък изрази вяра, че ще бъде определен “човек, който е консенсусен, добър правист ”, какъвто по думите ѝ е точно претендентът от нейната партия.

В първия ден на новия парламент към постройката му бяха проведени два митинга , съобщи Българска телеграфна агенция. Единият е проведен от гражданското придвижване БОЕЦ, което упорства България да поддържа Украйна, да бъде извършена правосъдна промяна и да бъдат разследвани някогашният министър председател Бойко Борисов и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Другата проява е свикана от “Народна партия истината и единствено истината ”, на която беше издигнато съветското знаме. Организаторите на тази демонстрация желаят България да резервира неутралитет във войната в Украйна.
 Малоброен митинг за неутралитет на България във войната в Украйна издигна съветското знаме пред Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР