Новите 5 електробуса за 2.5 млн. лв ще се движат

...
Новите 5 електробуса за 2.5 млн. лв ще се движат
Коментари Харесай

Градски транспорт "по заявка" тръгва в София от декември

Новите 5 електробуса за 2.5 млн. лева ще се движат съгласно " поръчките " на жителите в приложение След проучване на придвижванията в квартала ще могат да се слагат и непрекъснати спирки Общината може да вкара същия принцип и в други квартали, като употребява поръчаните скоро още 52 електробуса
Представете си, че си викате такси от у дома до метрото. Шофьорът знае от кое място да ви вземе, може даже да се снимате, с цел да му покажете по какъв начин изглеждате, а след това ви оставя до мечтаната спирка на градския превоз. Всичко това става посредством приложение, което ви демонстрира и след какъв брой време ще пристигна метрото или транспортното средство на спирката, на която сте слезли.

Така най-образно ще работи градският превоз " по поръчка " в София, който ще употребява новаторска технология, с цел да дефинира направления на база на придвижванията на хората в кварталите (напр. до болница, училище), в синхрон с разписанията на градския превоз. Пилотният старт ще бъде този декември с, а местоположението е " Манастирски ливади " - изток и запад, поради неприятната инфраструктура там и неналичието на обществен превоз.

Съществува опция планът да се разшири и към други квартали, в случай че потвърди изгоди. За задачата, несъмнено, ще трябват още електробуси, като общината може да употребява и поръчаните скоро, които предвиждаше тъкмо за " довеждащ превоз в кварталите ". От пресцентъра на " Московска 33 " все още не са дали отговор на запитването на " Капитал " дали и те ще имат същата функционалност.
Реклама Как ще работи
Всеки ще има опция да си " резервира " пътуването в приложението Businn - без значение дали става въпрос за в този момент или за по-късен час. Според местоположението, приложението ще демонстрира къде да отиде (но не повече от 200 м), с цел да си хване бусчето, като по избор човкеът може да си направи и фотография, в помощ на лидера.

Цената на билета за пътешестване ще е същата, като в градския превоз, или най-малко към този момент е такава концепцията, споделят специалисти, които работят по плана INNOAIR, предусещащ всичко това (повече за него виж карето по-долу).

" Това е гражданска война в градския превоз. Той нормално работи по график, съгласно разписание, по-често минава денем, по-малко през нощта. Докато превозът " по поръчка " слага потребностите на потребителя в центъра и сглобява оферта на база на тях. Мисля, че това доста бързо ще се оцени от хората в София. Те ще са сюрпризирани от това какъв брой добър може да е градският превоз, тъй като не всеки бус идва, когато пожелаеш. Или метрото. Винаги би трябвало да изчакаш. Но превозът по поръчка повече наподобява на такси, само че е обществен, както и наличен, несъмнено. И употребява споделен модел на привдвижване ", разяснява за " Капитал " Гереон Майер, който е специалист, зает от Европейската комисия да следи напредъка по плана INNOAIR, както и да дава противоположна връзка и рекомендации. Той има солидна експертиза в консултирането за новаторски политики в областта на възстановяване на транспортните системи.
" Това е неповторим план, тъй като е обстоен. За разлика от други планове, не е единствено една дребна част от решението, ами е привързан и с технология, това го прави повсеместен ", счита Гереон Мейер, който е зает от Европейска комисия да следи процеса по плана. В момента е началник на отдела за европейско и интернационално бизнес развиване, както и заместник-ръководител на отдела за бъдеща подвижност ивъв VDI/VDE Innovation + Technik GmbH в Берлин, Германия. Фотограф: Цветелина Белутова Самообучаващ се превоз
Интерфейсът за водача също е добър - той ще получава ясни индетификации къде и по кое време да отиде да вземе някого. В момента придвижването на електробусите и технологията са в изпитателна фаза - изследват се особености, като да вземем за пример къде може да се стопира, тъй че да не се провокира трафик и тн., а приложението се тества.
Реклама
В бъдеще, на база на това какви са придвижванията в квартала, ще се сложат и непрекъснати спирки, обслужвани от електробусите " по поръчка ". " Ще се вземат поради противоположната връзка на хора, консуматори. Може да има групи от жители, които имат избрани потребности, да вземем за пример вървят до един докторски кабинет, който се намира в този квартал, затова е добре да се направи автобусна спирка там ", споделя Мейер.

Идеята на първо място обаче е да се транспортират хората до крайните спирки на градския превоз, главните станции на метролиниите или транспортните хъбове, кръстовища с доста спирки на градския превоз. " Всеки желае метро, само че това е скъпо, до момента в който това е страховит метод да се реши този проблем ", споделя Мейер, който е забелязал бурното строителство в новите квартали и в същото време неналичието на обществен превоз.

" Ако съм младеж, какви варианти имам с цел да видя приятелите си? Трябва да отида с колата. Мисля, че стартирането на новия вид превоз ще промени това ", споделя той.
В бъдеще - за НЕЗ-овете и в още квартали
Както множеството специалисти, и Мейер е на мнение, че преди София да вкара рестрикции за колите или нискоемисионни зони, е добре да даде опция на хората. Градският превоз сигурно е част от решението, като все още той сигурно е по-удобен и нов спрямо преди 10 години да вземем за пример, само че явно към момента не дава отговор на потребностите на хората. Те потвърдено избират колата за метод на напредване в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР