Новината се разпространи мълниеносно. От цял свят заваляха съболезнователни телеграми,

...
Новината се разпространи мълниеносно. От цял свят заваляха съболезнователни телеграми,
Коментари Харесай

Възможно най-глупавата провокация срещу Русия

Новината се популяризира мълниеносно. От целия свят заваляха съболезнователни телеграми, политици показваха тъга и отвращение. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди хипотетичното ликвидиране на 41-годишния съветски публицист Аркадий Бабченко, прочут като един от най-активните критици на съветския президент Путин. И след това – извънредно непредвиден поврат: Оказа се, че убийството е инсценировка на украинските секрети служби (СБУ) за да бъдат осветлени поръчителите на фактически умислен атентат против Бабченко. Действията на СБУ обаче повдигат доста парливи въпроси, а в случай че те не получат съответни отговори, доверието към Украйна може да бъде съществено подкопано.

Наистина ли бе нужен този театър?

За да бъде разкрито едно планувано закононарушение, не е належащо то да бъде имитирано. Вероятно Киев е желал да провокира колкото се може по-голямо внимание и е бил сигурен, че единствено новината за сходен атентат ще накара медиите по целия свят ще подхванат тематиката. Киев очевидно е желал да изправи Русия на позорния дирек, разчитайки на възмущението на международната общност. Вместо това Кремъл в този момент е в положение да упреква Киев, че се е опитал да заблуждава света.

Може ли да се има вяра на украинските управляващи след този случай?

Има основна разлика сред "операция под прикритие " и "цирково шоу ". Как ли ще реагира светът при идващ сходен случай? Нима ще би трябвало да чака два-три дни, до момента в който се увери, че не става дума за нова машинация? Правителството в Киев ще си вкара същински автогол, в случай че не успее да показа проверяеми доказателства, които да оправдаят дейностите на тайните служби. Но даже и да има доказателства за украинските обвинявания против Русия, съществува заплаха доверието към Украйна да бъда трайно унищожено.

Знаела ли е брачната половинка на Бабченко за инсценираното ликвидиране?

На конференцията от украинска страна бе декларирано, че фамилията на Бабченко не е знаело за извършената „ спецоперация “ на тайните служби. Аркадий Бабченко даже се извини пред брачната половинка си и съобщи, че не е имало друга опция, с изключение на да пази тайната.

След случая киевската полиция бе съобщила, че брачната половинка на Бабченко го е разкрила прострелян в гърба и е извикала „ Бърза помощ “. Бабченко бил умрял малко по късно на път за болничното заведение. И в това отношение обаче съществуват някои неясноти, които би трябвало да бъдат в допълнение изяснени.

Как тайните служби са убедили мнимия нападател да им сътрудничи?

Мъжът, за който се твърди, че е бил претрупан от Москва с поръчението да убие журналиста, очевидно си е сътрудничил с украинските секрети служби. Както съобщи основният прокурор Юрий Луценко, тайните служби навреме били разкрили проектите за ликвидиране, след което съумели да "превербуват " наемния палач. И по този въпрос обаче няма никакви по-конкретни информации.

Засега липсват прекомерно доста късчета от целия пъзъл. Киев ще би трябвало да изясни прекалено много неща. В противоположен случай Русия може да интерпретира случая в своя изгода и "специалната интервенция " на Киев да се окаже типичен автогол.

Как реагира Русия?

Руските политици и публицисти реагираха с облекчение, само че и с отвращение на новината за „ възкръсналия “ Бабченко. Зам.-председателят на Комисията за външна политика на Съвета на федерацията (Горната камара на съветския парламент) Владимир Джабаров изрази възмущението си от случката в Украйна: "Киев извърши допустимо най-глупавата провокация против Русия и по този метод се изложи пред целия свят ".

Много сътрудници на Бабченко също са възмутени: Павел Гусев, основен редактор на вестник "Московский комсомолец " назова постъпката на Бабченко „ безусловно неморална и нечовешка “ и добави: „ При това този човек се назовава публицист! “.

Бившият олигарх Михаил Ходорковски, който е измежду най-отявлените критици на Кремъл, се радва, че Бабченко е жив, само че насочва и сериозни думи: "Жалко, че тайните служби не се замислят какъв брой трагична е загубата на доверие. А от правдивостта зависи целият ни живот! ", съобщи Ходорковски.

Генералният секретар на интернационалната правозащитна организация „ Репортери без граници “ Кристоф Делоар съобщи, че е „ прекомерно рисково, когато едно държавно управление си играе с истината, изключително когато употребява публицисти за измамите си “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР