Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който поясни, че след

...
Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който поясни, че след
Коментари Харесай

На 80 години почина италианският певец и композитор Тото Кутуньо

Новината разгласи мениджърът му Данило Манкузо, който разясни, че „ след дълго боледуване здравето на артиста се е влошило ”.

 

През 1983 година изпълнителят се появи на сцената на фестивала „ Сан Ремо ”, запя „ Lasciatemi cantare con la chitarra in mano... ” и известността му завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едвам на пето място, само че го трансформира в един от водещите италиански реализатори. 

 

Салваторе, както е рожденото му име, стартира да се занимава с музика от дребен. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му приглася на барабани. По-късно Тото, както го наричали в фамилията, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално обучение, учил е счетоводство, само че в никакъв случай не е работил в тази сфера, показва Българска телеграфна агенция.

 

В началото на 60-те години свири в разнообразни групи и взе участие в турнета в чужбина. Започва и самичък да композира музика. През 70-те години стартира да работи взаимно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле употребява песента им „ Africa ” за „ L`ete indien ”, която става извънредно известна в осъществяване на Дасен и Франк Синатра я пее в Съединени американски щати. Още няколко композиции на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

 

Италианската звезда взе участие 13 пъти на „ Сан Ремо ”, през 1990 година печели песенния конкурс „ Евровизия ”. Той е измежду най-успешните италиански реализатори и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. Колекционира винилови плочи и сбирката му включва над 3500 екземпляра.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР