Новината дойде като гръм от ясно небе: Брус Уилис прекратява

...
Новината дойде като гръм от ясно небе: Брус Уилис прекратява
Коментари Харесай

Афазия: какво се знае за болестта, от която страда Брус Уилис


Новината пристигна като гръм от ясно небе: Брус Уилис приключва кариерата си поради афазия. Афазията е добито увреждане на говора, което може да засегне всеки и да докара до цялостна загуба на всички езикови качества.

Брус Уилис

Новината пристигна като гръм от ясно небе. Още повече, че до неотдавна Брус Уилис работеше по няколко нови кино лентата, някои от които даже би трябвало да излязат на екрана още тази година.

Сега фамилията му разгласи, че поради заболяване от афазия холивудската звезда повече няма да се снима. Така на 67-годишна възраст Брус Уилис приключва кариерата си.

" Нашият обичан Брус има известни здравословни проблеми - наскоро у него беше диагностицирана афазия, която затруднява когнитивните му качества. В резултат от това и след обширно разискване Брус приключва кариерата си, която за него значи толкоз доста ", се споделя в формалното известие на фамилията му.
Редакцията предлага
Всеки може да развие афазия

Придобитото разстройване в говора може да настъпи в резултат на увреждане на лявото полукълбо на мозъка. Най-често. Но афазия могат да провокират също мозъчни кръвоизливи, израстък в мозъка, възпалителни процеси или черепно-мозъчни контузии, да вземем за пример след злополука. Тогава безусловно от днес за на следващия ден човек може да изгуби способността си да се показва с думи.

Внезапната загуба на диалект визира всички езикови умения: говоренето и разбирането, четенето и писането. Но афазията е " единствено " разстройване в говора, не и в мисленето. Което значи, че мисловните процеси и интелектуалните качества на индивида или въобще не са наранени, или в съвсем малка степен.

Поради това засегнатите от болестта и техните близки изпадат в извънредно сложна обстановка: болният не е в положение да посочва даже най-обикновени неща от делника си. Разбира всичко, само че не може да се показва - просто му липсват думите.

Четири типа афазия

Аномията (амнестична афазия) е най-леката форма на болестта. При нея пациентът среща компликации да намира съответните думи при назоваването на предмети да вземем за пример. Той се пробва да преодолее това разстройване в говора посредством описания на търсените думи.

Други пациенти стартират да приказват в телеграфен жанр, постоянно с много къси и елементарни фрази. Или пък натрупват основни думи, които навързват една след друга. Те страдат от афазия на Брока. При тях речта е забавена поради търсенето на подобаващите думи, само че като цяло близките схващат относително добре какво желае да каже страдащият от тази форма на говорно разстройване.

Точно противоположното се случва с хората, страдащи от така наречената афазия на Вернике: те образуват доста дълги и комплицирани фрази, в които обособени пасажи се повтарят. Видимо страдащият от тази форма на афазия приказва безпрепятствено, само че се затруднява да намира подобаващите думи и постоянно казаното от него няма никакъв смисъл. Съответно мъчно се схваща какво желае да заяви.

Хората, страдащи от световна афазия, нормално се показват с обособени думички или непрекъснато повтарят заучени изречения. При тази най-тежка форма на афазия съвсем не се схваща какво приказва пациентът.

Има ли терапия?

Придобитото увреждане на говора не е необратим развой, само че изисква доста тренировки и продължителни езикови терапии, чиято цел е засегнатият да се научи още веднъж да приказва и даже да написа.

Най-вече при хората след прекаран първи инсулт е допустима нормализация: в една трета от тези случаи пациентите съумяват значително да възстановят говорните си качества още през първите четири седмици. След това обаче, с напредването на времето, възобновяването на езиковите качества става все по-трудно.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Защо сънят е толкоз важен
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР