Новината беше съобщена вчера от The Verge, а тази сутрин

...
Новината беше съобщена вчера от The Verge, а тази сутрин
Коментари Харесай

Край на епохата РД-180! САЩ приключи с покупката на историческите ракетни двигатели от Русия!

Новината беше обявена през вчерашния ден от The Verge, а тази заран се цитира и от Газета.Ру.

Президентът на ЮЛА Тори Бруно удостоверява, че “Атлас 5 ” е пред пенсиониране. От тези останали 29 ракети, които ще бъдат изстреляни доникъде на десетилетието, част ще се употребяват за комерсиални задачи, част – за задачи на НАСА, част – за военни спътници и част – за интернет групировката на Амазон “Кайпер ”.

Ракетата “Атлас 5 ” за пръв път полита през 2002 година и с помощта на нея ЮЛА се трансформира в съвсем цялостен монополист на пазара за изстрелванията в Съединени американски щати, като носителят се употребява за най-важните военни задачи и за междупланетните полети на НАСА. Всяка една роботизирана експедиция на Щатите до Марс след 2005 г. е изстреляна чрез “Атлас 5 ”, надлежно с присъединяване на издигнатите в Русия мотори “РД-180 ”. За известно време наподобява, че партньорството сред руснаците и Съединени американски щати е бетонирано, само че през 2014 година, откакто Путин анексира Крим и западът отвръща със наказания, външнополитическите връзки се утежняват. Американският Конгрес утвърждава закон, който не разрешава на военните да употребяват издигнати в Русия мотори и военните стартове с “Атлас 5 ” следва да приключат най-късно през 2022 година

Но позицията на ЮЛА като монополист се разклаща освен заради геополитическите разтърсвания, а и поради появяването на СпейсЕкс. Ракетите “Фалкън 9 ” на Илон Мъск са напълно американски и са оборудвани с мотори “Мерлин ”, които са американско произвеждане. Нещо повече – “Фалкън 9 ” са най-евтините носители на пазара, като един старт възлиза на $62 милиона. Един полет на “Атлас 5 ” възлиза на $182 милиона, а неотдавна цената е смъкната на $100 милиона. Но отново СпейсЕкс предлага услугата си съвсем два пъти по-евтино.

Двете компании също по този начин се съревновават за военни контракти. Миналата година Пентагонът връчи милиарди долари на ЮЛА и СпейсЕкс, като ЮЛА би трябвало да изведе 60% от военните товари, а останалите 40% следва да бъдат поети от Мъск. Проблемът е, че договорът с ЮЛА планува извеждането на спътниците чрез новите ракети “Вулкан ”, а доставката на моторите на Блу Ориджин “BE-4 ” продължава да се бави. Военните са съществено обезпокоени от сходен процес на събитията, само че решения има. Част от тях включват прехвърлянето на избрани партиди спътници към ракетите “Фалкън 9 ”. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР