Нови земетресения са разтревожили жители на Велинград тази нощ. Трусове

...
Нови земетресения са разтревожили жители на Велинград тази нощ. Трусове
Коментари Харесай

Земетръси притесниха велинградчани и тази нощ

Нови трусове са разтревожили поданици на Велинград тази нощ. Трусове са били усетени към среднощ, към 4 часа, както и рано сутринта, настояват локални поданици. По думите им, трусовете не били леки, а през към час се чувало бумтене.
" Страшно беше! " - разясняват изплашени хора.
Имало е земетръси в този регион през нощта, удостовери наша информация с Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. Три са записаните през нощта, като магнитудът им е бил от 2 до 2,6, а други две са станали през вчерашния ден малко след най-силното, засечено в 12,02 часа, като и двете са били с магнитуд 2,5.
Разлюляването на земята напомни на по-възрастните поданици на Велинград кошмара, който са претърпели при Велинградското земетресение от 1977 година. То връхлита града в 4,23 часа на 3 ноември. В другите квартали на Велинград магнитудът е друг – от 5-а до 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, сочи информация в.
Множество тухлени постройки, построени върху алувиалните наслаги по продължение на Чепинска река, са напукани или разрушени. Овлажнените алувиални наслаги са причина за увеличение на сеизмичния резултат в Костандово, Дорково, Варвара, Семчиново и други селища. Необитаеми остават 375 къщи в региона, а 280 са оповестени като рискови за обитаване. Има вреди по 14 индустриални предприятия и 157 публични здания. Засегнати са железопътните гари Долене, Костандово и Цепина по теснолинейката Септември – Добринище. В продължение на 5 месеца са регистрирани над 500 трусове с друг интензитет. След земетресението се следят основни нарушавания в режима и състава на термалните води. Има и сривания на скални блокове с неголеми размери в долината на река Луковица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР