Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за

...
Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за
Коментари Харесай

3 висши училища получават статут на изследователски университети

Нови три висши учебни заведения получават статут на проучвателен университети за идващите четири години. Списъкът беше утвърден от Министерския съвет и ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

От подадените 8 заявки на критериите за проучвателен университети дават отговор Медицинският университет – Плевен, Тракийският университет – Стара Загора и Русенският университет „ Ангел Кънчев “. Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и максимален брой цитирания в научната литература, написа в претекстовете на решението. Статутът на изследователско висше учебно заведение беше въведен в Закона за висшето обучение през 2021 година Той се дава за важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научноизследователска активност на висшите учебни заведения.

Определените за проучвателен три висши учебни заведения имат и сериозен дял на привлечени средства от интернационалните и национални планове и стратегии, както и от контракти с български и задгранични предприятия.

Оценката за научната активност на висшите учебни заведения се пресмята по призната от Министерския съвет методика за установяване на изследователските висши учебни заведения. Отчетени са научните резултати, забележими в интернационалните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развиването на университетския състав, публичното и икономическото влияние на научната активност. Стойностите по съответните индикатори се пресмятат в точки и оформят последна оценка по избрана формула.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР