Нови смущаващи факти за управлението на ББР - единствената държавна

...
Нови смущаващи факти за управлението на ББР - единствената държавна
Коментари Харесай

Шефове в държавната ББР си давали по 50 бона заплата

Нови смущаващи обстоятелства за ръководството на ББР - единствената държавна банка у нас, се разкриват в одитен отчет на Сметната палата, оповестен в четвъртък.  

Директори на Българската банка за развиване са си докарвали по близо 50 000 лв. месечно, банката е кредитирала с преимущество едри бизнеси вместо дребни предприятия, а парите, с които е оперирала, са главно заеми от китайски банки. Това са част от разкритията при одита, почнал през есента на 2022 година Констатациите са за интервала 2020 - 2021 година и за жалост не излиза наяве какво е ситуацията в ББР след проверявания интервал и какво се е трансформирало към днешна дата.

Екипът на Сметната палата е открил в ББР " забележителна централизация " на привлечени средства от финансови институции. Оказва се, че банката е разчитала главно на заеми, отпуснати й от три китайски банки. През 2020 година 79% от отговорностите на ББР са били към тези банки, а през 2021 година " китайският дълг " е достигнал 86%.

Определянето на възнагражденията на управителните органи на ББР е било несъответстващо, излиза наяве от одитния отчет. При състояние, че държавната банка е била на загуба, през 2020 година заплатите на трима души от управлението са общо 1,7 млн. лева, а за 2021 – 1,37 млн. лева, плюс променливи бонуси.  Посочените заплати са над два пъти по-високи от избраните за шефа на Българска народна банка през 2020 година и 2021 година, показват от Сметната палата.

През 2021 година изпълнителни шефове ББР са си докарвали месечни приходи от порядъка на 45-47 хиляди лв. (сумите включват и хонорари за участия в управите на две дъщерни на банката дружества).

След промяната на властта и на управата в средата на 2021 г. възнагражденията на шефовете на държавната банка въпреки всичко са били приземени. Средното месечно заплащане на член на УС и изпълнителен шеф, включително за присъединяване в едно дъщерно сдружение, за годината е в размер на 20 847 лева и е съпоставимо с възнаграждението на шефа на Българска народна банка, показват инспекторите.

Сметната палата удостоверява и неведнъж повтаряни рецензии - държавната банка се е отклонила от главната си задача - да подкрепя дребните и междинните предприятия. Вместо това ресурсите са били ориентирани към кредитиране на огромни компании. Имало е и рисково увеличение на необслужваните заеми, чийто размер през 2021 година е достигнал близо 300 млн. лв..

Одитът открива и странна централизация на отпуснатите заеми - 79% от финансираните дребни и междинни компании са в Югозападна България. Само 7% от заемите да вземем за пример са отишли в Северозапада. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР