Нови преговори: България ще спази евродирективите без да затваря електроцентрали.

...
Нови преговори: България ще спази евродирективите без да затваря електроцентрали.
Коментари Харесай

Нови преговори: България ще спази евродирективите без да затваря електроцентрали

Нови договаряния: България ще съблюдава евродирективите без да затваря електроцентрали. От първия си ден работим по разновидности
по какъв начин да предоговорим или да реализираме задачите
в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) без затваряне на електроцентралите, разяснява служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти в Народното събрание, представен от Българска телеграфна агенция.
Министърът означи, че поетият ангажимент,
подписаният проект от предходното държавно управление, е извънредно грозящ освен ориста на хората, които работят в комплекса „ Марица Изток “, само че и за енергийната сигурност на страната и за националната сигурност.
Докато аз ръководя министерството,
няма да бъдат затворени тези електроцентрали и ще направя всичко допустимо тези условия да бъдат предоговорени, съобщи Росен Христов.
Имаме подготвени разновидности,
нямаме потребност тези, които сътвориха казуса, да ни споделят по какъв начин да го решаваме с общи договаряния с Гърция и с Румъния. Отдавна сме се сетили
за безусловно всички благоприятни условия, разяснява той.
Вариантите са България да бъде напълно в унисон с европейските наставления, т.е. всички задължения, които останалите страни са приели, ние също сме подготвени да ги приемем, изясни енергийният министър.
По думите му на никое място другаде няма ангажимент
да се понижат излъчвания с 40% % на база 2019 година, това не съществува безусловно в никаква инструкция. Т.е. нашата позиция ще бъде да бъдем на едно с всички останали страни, сподели Христов.
Всички мнения, че те не са поели ангажимент
да ги затварят, че електроцентралите можело да работят зимата, а лятото не – това демонстрира една изключителна непросветеност, разяснява Росен Христов.
По думите му това не е къща за посетители,
която отключваме един месец и другия месец я заключваме, там работят десетки хиляди души непрекъснато. Докато на Коледа и Нова година вие си бяхте у дома и празнувахте, тези хора там продължаваха да работят, означи Христов.
След като „ Продължаваме Промяната “
и „ Демократична България “ не са приели подобен ангажимент, доста ми е забавно за какво в териториалните проекти бяха планували съкращаването на 12 хиляди души, попита той.

На въпрос по кое време чака да стартират диалози с Европейската комисия,
енергийният министър сподели, че скоро чакат
да влезе в деяние и програмата REPowerEU, която планува изменение в националните проекти за възобновяване и резистентност за реализиране на предпочитаната цел да се понижи зависимостта от природен газ и,
по-специално, от подобен с съветски генезис.
На въпрос дали е нужно решение на Народното събрание, с цел да се предоговорят уговорките по проекта, Росен Христов сподели, че ПВУ не изисква решение на Народното събрание, само че в случай че има такова, то ще е доста от изгода.
Бидейки държавно управление с стеснен мандат,
пред нас постоянно се слага въпросът какво ще стане, когато пристигна постоянното държавно управление, уточни той и добави, че мощна позиция от парламентарните групи
би дала меродавност и сигурност за продължение
на тази политика, без значение кой сформира държавно управление. Вече сме почнали процеса и се надявам да го доведем до сполучлив свършек, в случай че не – то
да предадем щафетата с летящ старт
на последващо постоянно държавно управление, добави той.

Според Росен Христов всичко може да се предоговаря. Когато отидеш с причини, с ясна позиция, с ясни задължения, които съответстват с европейските цели, съгласно мен шансът е доста добър, сподели той.
Нашата позиция е да бъдем добре готови,
да предложим опция, която е напълно преференциална за Европейска комисия, ние не желаеме някакво тотално предоговаряне и изобщо тичане от задачите, ние желаеме да бъдем в унисон с всички останали европейски страни, в това число даже и да бъдем във водещите позиции, уточни Христов.
Финализираме и подготовката на предложение
за енергийна тактика за България за идващите 30 години, заяви още министърът и добави, че считат да провеждат необятно публично разискване още идната седмица, след което планът да бъде импортиран в Министерския съвет, а по-късно и в Народното събрание.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР