Нови правила за състезателките с хиперандрогенизъм ще приеме Международната федерация

...
Нови правила за състезателките с хиперандрогенизъм ще приеме Международната федерация
Коментари Харесай

IAAF с ново правило: Жените с висок тестостерон ще го намаляват или ще се състезават с мъже

Нови правила за състезателките с хиперандрогенизъм ще одобри Международната федерация по лека атлетика (IAAF).
Една от най-популярните спортистки с хиперандрогенизъм е двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня от Южна Африка . Тя постоянно е подлагана на полови проби от IAAF.
Според новото предписание въпросните дами спортисти ще бъдат принудени да одобряват ежедневно медикаменти за понижаване на равнищата на тестостерон . При отвод IAAF ще ги принуждава да се състезават на по-дълги дистанции или ще им разрешава да вземат участие в интернационалните надпревари, само че единствено против мъже.
Правилото към момента не е подложено на гласоподаване от Изпълнителния комитет, само че е в съгласие с Международния олимпийски комитет.
Новите ограничения първоначално ще засягат единствено интернационалните надпревари и ще важат за лекоатлетки, бягащи на дистанции от 400 до 1500 метра.
На процедура IAAF взима сходно решение за повторно. Първото въвеждане на правилото за надзор на тестостерона беше през 2011 година След него Семеня сензитивно утежни своите резултати. През 2015 година Спортният трибунал в Лозана (КАС) обаче анулира решението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР