Нови пазари и сътрудничество в енергетиката, отбранителната индустрия и инфраструктурата

...
Нови пазари и сътрудничество в енергетиката, отбранителната индустрия и инфраструктурата
Коментари Харесай

Министър Богданов: Нови пазари и сътрудничество в ключови сектори са фокус на диалога със САЩ

„ Нови пазари и съдействие в енергетиката, отбранителната промишленост и инфраструктурата са във фокуса на разговора със Съединени американски щати. “

Това сподели пред „ БНР “ министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов , който е част от делегацията от български министри, които са на посещаване във Вашингтон, и посочи:

“Целта на визитата ни е да имаме основен разговор с наш доста значим стопански сътрудник. През 2022 година достигнахме рекордни равнища на стокообмен сред двете страни над 2 милиарда $. Целта е да стартираме да приказваме и по стратегически тематики – Космос, енергетика и осведомителни технология. По тези тематики България и Съединени американски щати могат да построяват нови планове от съвместен интерес ”.

Министър Богданов посочи, че автомобилната промишленост е един от главните браншове в България и в диалози с компания “Тесла ”, произвеждаща електрически автомобили, “ главният фокус беше да нареждаме България като стратегическа локация за създаване на сериозна инфраструктура за електрически коли “ .

“Ниски налози и евтина работна ръка не е главният тласък, който би трябвало да представяме пред вложителите. Трябва да се насочим към експертизата, която може да бъде открита у нас. За пръв път предоставяме от края на 2023 година директни финансови тласъци за вложители, които основават нови работни места и влагат в човешкия потенциал “ , съобщи министърът на стопанската система.

Богдан Богданов изясни, че с “Локхийд Мартин ” има контракт и планове , които ще бъдат изпълнени като част от индустриалното съдействие – по линия на доставката на изтребителите Ф-16 .

“Три от тези основни плана ще бъдат изпълнявани от “Авионамс ”, с принципал Министерство на стопанската система. Важният въпрос е потенциалът на българската отбранителна промишленост. Партньорите ни и от НАТО регистрират опциите, които могат да се осъществят в България, в това число за произвеждане на съоръжение с натовски стандарт, което ще даде опция за модернизиране на нашите заводи “ , сподели министър Богданов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР