Нови методологии за приложението на природни продукти от растителен и

...
Нови методологии за приложението на природни продукти от растителен и
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват природен продукт от коноп против рак

Нови методологии за приложението на естествени артикули от растителен и скотски генезис от България за подкрепяне на лечението на някои инфекциозни, злокачествени и нервнодегенеративни болести създават учени от 7 института от Българска академия на науките и 5 висши учебни заведения.

Научното съдействие е в границите на първата по рода си национална научна стратегия за биомедицински проучвания в България „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед) “.
Очакванията след нейното осъществяване са свързани с създаване на нови подходи в лекуването на обществено значими болести и понижаване на разноските за тяхното лекуване.
Учени от седем института на Българската академия на науките вземат участие в програмата за биомедицински проучвания.

Екстракти от естествени източници (като да вземем за пример билки и слуз от култивиран охлюви) ще се употребяват при приемането на биоактивни нискотоксични средства. След разбор на антиинфекциозния капацитет на тези артикули, те ще се ползват на in vitro системи. Учените търсят различни подходи при лекуването на неопластичните и мултирезистентните инфекции, които са и най-смъртоносни. Основната цел е да се противодейства на устойчивостта на човешкия организъм към най-често прилаганите лекарствени препарати и антибиотици. Получените досега резултати за антимикробния и антитуморен резултат на биоактивните субстанции са впечатляващи.
Новополучените биоактивни субстанции се изследват и за тяхното влияние при лекуването на невродегенеративни болести като Алцхаймер и Паркинсон. Първите резултати при потреблението на дестилат от охлюви за лекуване на заболяването на Паркинсон и Алцхаймер ще бъдат докладвани на международен конгрес на невробиолозите, който ще се организира през лятото в Барселона.
    
Първоначалните in vitro опитите потвърждават мощна антитуморна интензивност на екстракта от коноп. Предстои да се откри благодарение на модерни техники и способи механизмът на деяние на този естествен артикул, който съумява да убие прицелно самичък раковите кафези.

Получените вследствие на научни проучвания биологично дейни средства по програмата ще бъдат тествани за бактериална устойчивост. Резултатите ще се употребяват за създаването на антимикробни препарати с авансово заложени лечебни свойства. Ще се проучва въздействието им върху човешкия организъм и лечението с други лекарствени препарати.

Програмата „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед) “ е финансирана от Министерството на образованието и науката и обгръща огромни фундаментални и приложни научни проучвания. В наличието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев участниците показаха обществено главните насоки в бъдещата си работа в Българска академия на науките.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР