Нови изследвания показват, че сапуненото балонче може да бъде източник

...
Нови изследвания показват, че сапуненото балонче може да бъде източник
Коментари Харесай

Неподозираната опасност за здравето от невинните сапунени мехурчета

Нови проучвания демонстрират, че сапуненото балонче може да бъде източник на рискови бактерии. Когато балонът се пръсне, микроорганизмите се разпръскват във всички направления в най-малките капчици.

Учените са изследвали бактериите на повърхността на сапунените мехурчета.

В списание Physical Review Letters са оповестени резултатите от научната работа, от която излиза наяве, че бактериите са способни да трансформират физиката на сапунения балон, тъй че да се усили разпространяването на нездравословни микроорганизми.

Тези мехурчета, които били покрити с бактерии, не се пукат толкоз елементарно, колкото чистите. В същото време, след загуба на целостта, пръските на инфектираните балончета се разпръсват с по-голяма скорост и на по-голяма повърхност.

Сапунените мехурчета способстват за разпространяването на микроби

Съавторът на изследването Лидия Барюба, доцент по гражданско и екологично инженерство споделя, че вследствие на изследванията са разкрили способността бактериите да въздействат на структурата на мехурчетата. Те стават много по-големи.

Влиянието на бактериите е намерено инцидентно. Първоначалната цел на проучването била да се изучи физиката на елементарните чисти сапунени мехурчета.

Когато се преместили в нова лаборатория, останала чаша вода, която по-късно бе употребена за опити. Изведнъж учените са забелязали, че мехурчетата от тази чаша не се държат съгласно упованията. Завършилият към този момент студент Стефан Пулаин съобщи, че мехурчетата, получени от тази вода, не се пукат елементарно и имат развой на изтъняване, друг от този на чистата вода. В резултат на тестванията се оказа, че водата е нечиста с разнообразни бактерии. Използвайки високоскоростно изображение, е допустимо да се изследват резултатите, които микроорганизмите оказват върху структурата на мехурчетата./ Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР